Hoogwaardige watervertragende groenstrook in gebruik

Gepubliceerd 23 november 2016

Op maandag 7 november opende Udo Kock - wethouder water - samen met Rolf Steenwinkel - waterschapsbestuurder Amstel, Gooi & Vecht - de watervertragende groenstrook van Nederland in een woonwijk op de Zuidas. De groenstrook is uniek; nog niet eerder werd hoogwaardig groen gecombineerd met regenwateropvang.

De opkomst van belangstellenden op deze koude en gure maandagmiddag was groot. Een grote groep bewoners, waterschappers, gemeente ambtenaren, bestuurders, Zuidas participanten en bedrijven zagen hoe de strook feestelijk in gebruik werd genomen.

Groen en water

Hevige regen zorgt de laatste dagen voor wateroverlast. Door het tijdelijk opvangen van regenwater ontlast de groenstrook het hemelwaterriool. Omdat de strook lager ligt dan de omgeving ligt, stroomt het regenwater van de Zuidelijke Wandelweg en van de nabijgelegen daken in het groen. Het kan 56.000 liter regenwater bufferen.

Het water blijft er maximaal 24 uur in staan, waarna het langzaam infiltreert in de bodem. Als het echt hard regent en de groenstrook dreigt te overstromen, dan stroomt het water via een overstort alsnog naar het hemelwaterriool. Hierdoor zal het regenwater, ook bij heftige buien, niet de huizen instromen. De drie meter brede groenstrook wordt beplant met waterminnende planten, die niet alleen functioneel zijn, maar ook het hele jaar door mooi zijn om te zien en de wijk een groen karakter geven.

Proces en uitvoering

De watervertragende groenstrook is een coproductie van de gemeente Amsterdam, Waternet en hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Amsterdam Rainproof is de verbinder van het project. De beheerafdelingen van de gemeente en Waternet, de kabel- en leidingbedrijven, de projectontwikkelaars en toekomstige bewoners zijn intensief door de projectgroep Kop Zuidas betrokken in plannen en uitvoering van dit rainproof project.

Toepassing in de hele wijk

De watervertragende groenstrook is een pilot en komt eerst alleen aan de Zuidelijke Wandelweg te liggen. Zodra het een succes blijkt, kan het op grotere schaal worden toegepast op de Zuidas en mogelijk ook op andere plekken in Amsterdam.

Lees meer over dit project op de site van Amsterdam Rainproof.

infographic-watervertragende-groenstrook-dienst-Zuidas