Planten of tegels in voortuin 'besmettelijk'

Gepubliceerd 7 juli 2016

Voortuinen lijken opmerkelijk vaak op de tuin aan de overkant. De keuze voor tegels of juist planten lijkt wel 'besmettelijk', merken onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) op in een donderdag verschenen studie naar tuinen en tuinieren in Nederland. ,,Het lijkt erop dat tegeltuinen, maar ook groene voortuinen besmettelijk zijn en letterlijk gespiegeld worden.''

Een voortuin wordt veel vaker bestraat als die bij de overbuur ook bestraat is, aldus het SCP. Het omgekeerde geldt net zo goed: van plantentuinen in een straat lijkt een ,,inspirerende werking'' uit te gaan.

Hoewel vrijwel iedereen houdt van groen in zijn leefomgeving, neemt de populariteit van bestrating in de eigen tuin toe. In de meeste tuinen is zowel 'groen' als 'grijs' aanwezig. Vooral ouderen en hoger opgeleiden kiezen relatief vaak voor een groene tuin, zo blijkt uit het onderzoek. Meer dan de helft van alle volwassen Nederlanders tuiniert weleens in eigen tuin.

De keuze voor planten of juist tegels heeft niet alleen gevolgen voor het aanzien van de straat, maar bijvoorbeeld ook voor de hemelwaterafvoer. Waar tegels liggen, kan het water niet in de grond zakken.

Lees verder in de publicatie over "tussen groen en grijs"