'Temperatuur in steden zal met 8 graden stijgen'

Gepubliceerd 1 juni 2017

De komende decennia wordt het steeds warmer in steden en dat kan schade voor de economie opleveren. Zo blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

De opwarming van de aarde wordt versterkt door het 'urban heat island (UHI)', het zogenoemde hitte-eiland effect. De belangrijkste oorzaken van het UHI zijn de absorptie van zonlicht door de stad en de relatief lage windsnelheden. Dit effect is 's nachts het sterkst merkbaar als de warmte in de stad wordt vastgehouden en de stad onvoldoende kan afkoelen. Met de Klimaateffectatlas kunt u uw gemeentenaam invullen en bekijken hoeveel warme nachten er nu en in 2050 voorkomen.

De onderzoekers verwachten dat de temperatuur tot het jaar 2100 met wel 8 graden kan stijgen. Een kosten-batenanalyse  laat zien dat de welvaart van een gemiddelde stad met 2,5 tot 5,5 procent daalt vanwege de temperatuurstijging. Voor sommige steden kan dat zelfs meer dan 10 procent zijn.

Maatregelen

Gelukkig valt er wat aan te doen en zijn sommige steden al actief aan de slag. Via dit portaal vind je een aantal hulpmiddelen die helpen bij het vinden van maatregelen. De hulpmiddelen Groenblauwe NetwerkenHuisje Boompje Beter en Multifunctionele daken geven concrete voorbeelden van maatregelen die u zelf kunt toepassen om uw stad en eigen tuin klimaatbestendig te maken.

De publicatie in het wetenschappelijk tijdschrift Nature is hier te downloaden.


Nieuws hitte