Rivierenland brengt ruimtelijke adaptatie volop in praktijk

Gepubliceerd 19 juli 2017

In 2050 moet heel Nederland ‘klimaatproof’ zijn ingericht. De beleidsplannen hiervoor moeten in 2020 klaarliggen. Enkele overheden lopen voorop en nemen nu al maatregelen. In het Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal werken zeven gemeenten, de provincie Gelderland en Waterschap Rivierenland samen om zich voor te bereiden op hoosbuien, droogte en hitte. Reden om deltacommissaris Wim Kuijken uit te nodigen en hem te informeren over de samenwerking in deze regio en de reeds bereikte resultaten.

Op uitnodiging van het waterschap en de provincie bracht de deltacommissaris op 11 juli een bezoek aan Beneden-Leeuwen, een dorpskern in de gemeente West Maas en Waal. Hij liet zich informeren over de regionale samenwerking. Daarna bekeek hij samen met de betrokken bestuurders, ambtenaren en maatschappelijke organisaties een aantal uitgevoerde maatregelen, zoals in de Beatrixstraat. In deze straat is het wegdek waterbergend gemaakt en zijn de meeste huizen afgekoppeld. Ook werd een bezoek gebracht aan de nieuwbouwwijk Het Leeuwse Veld. Hier zijn diverse klimaatmaatregelen op een speelse manier ingepast. Naast deze wijk is ook een groot waterbergingsgebied aangelegd, met een natuurspeeltuin. De maatregelen komen voort uit een regionaal samenwerkingsverband tussen het waterschap, de provincie en de gemeenten West Maas en Waal, Nijmegen, Berg en Dal, Beuningen, Wijchen, Heumen en Druten.

Wim Kuijken: “Ik ben onder de indruk van de manier waarop het Land van Maas en Waal en het Rijk van Nijmegen samenwerken om deze regio klimaatbestendig te maken. Er zijn nu al zichtbare resultaten en er wordt volop gewerkt aan maatregelen voor de toekomst. Heel veel gemeenten in Nederland kampen met vergelijkbare opgaven. Zij kunnen hier zeker inspiratie opdoen om hun ambities op het gebied van ruimtelijke adaptatie in te vullen.”

Het werkbezoek aan Beneden-Leeuwen gaat vooraf aan het verschijnen van het eerste Deltaplan Ruimtelijke adaptatie, dat als onderdeel van het Deltaprogramma 2018 op Prinsjesdag verschijnt.

Bron: Deltacommissaris


deltacommissaris-w-kuijken-44