Nederlandse Rode Kruis tekent Intentieverklaring
Ook het Nederlandse Rode Kruis heeft de Intentieverklaring Ruimtelijke Adaptatie ondertekend. Hiermee willen zij het belang onderstrepen om gezamenlijk op te trekken in deze opgave. Opwarming van de aarde leidt tot meer natuurrampen. Een zorgwekkende ontwikkeling: de temperatuur op de aarde blijft stijgen.
Ook 2016 was weer het warmste jaar ooit gemeten. Door de opwarming van de aarde komen natuurrampen gevaarlijk dichtbij. Zo was de hittegolf in Frankrijk in 2015 de op één na dodelijkste natuurramp ter wereld. Deze Europese hittegolf kostte in 3275 mensen het leven! Deze cijfers zijn afkomstig uit het Wereld Rampen Rapport, dat gepubliceerd is door het Internationale Rode Kruis.
Hittegolven dodelijker dan we denken
Aardbevingen, tsunami’s en overstromingen zijn de natuurrampen waar de meeste mensen als eerste aan denken. Niet hittegolven, wat opmerkelijk omdat in de top tien dodelijkste natuurrampen in 2015 maar liefst vier hittegolven staan. Ze zijn een direct gevolg van klimaatverandering. En daar krijgt het Rode Kruis rechtstreeks mee te maken. “Het weer wordt extremer. Dat kun je niet veranderen,” aldus Maarten van Aalst, wetenschapper bij het Rode Kruis klimaatcentrum. “Maar je kunt dit soort rampen wel zien aankomen en de gevolgen ervan verkleinen. We moeten rampen te slim af zijn.” Nederland is op de goede weg. Al in 2006 werd - mede op initiatief van het Rode Kruis - een officieel Nationaal Hitteplan opgesteld. Het Rode kruis wil samen met andere partijen werken aan ruimtelijke adaptatie en aan risicobewustzijn bij alle Nederlanders.
Het Rode Kruis
Het rode kruis is de humanitaire noodhulporganisatie. De mensen van het Rode Kruis staan klaar voor mensen in nood, bij rampen en oorlogen in binnen- en buitenland. Met ruim 17 miljoen vrijwilligers in 190 landen helpen zij iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht huidskleur, godsdienst of nationaliteit. Het Rode Kruis versterkt de zelfredzaamheid van gemeenschappen. De organisatie helpt mensen zich voor te bereiden op noodsituaties, zodat ze in tijden van nood zichzelf én anderen kunnen helpen.