Groot animo voor ‘tiny forest’

Gepubliceerd 7 augustus 2018

De organisatie IVN natuureducatie zocht 24 gemeenten om zo’n honderd ‘tiny forests’ te realiseren, oftewel een minibos ter grootte van een tennisbaan. Maar liefst 55 gemeenten schreven zich in om elk op vier plekken aan de slag te gaan.

Het IVN is blij verrast met het aantal aanmeldingen. Daan Bleichrodt, productontwikkelaar bij de organisatie: ‘We wisten dat het concept tiny forest populair was bij media, gemeenten, provincies en het Rijk. Dat zien we hiermee bevestigd. Dit geeft vertrouwen dat we samen met talloze enthousiastelingen een grote beweging in Nederland aan het creëren zijn.’Gemeente.nu schreef eerder al dat tiny houses (kleine huisjes met een woonoppervlak tot 50 vierkante meter) aan een opmars bezig zijn. Dat blijkt dus ook te gelden voor kleine bosgebieden.

Minder stress

Het IVN heeft als ambitie om honderd van deze tiny forests aan te leggen voor 2021. Het gaat om dichtbegroeide, inheemse stukjes bos. Deze vorm van wilde natuur zou verschillende effecten sorteren. Buurtbewoners kunnen er elkaar ontmoeten en kinderen leren er over de natuur. Het bos stimuleert ook biodiversiteit: het bestaat uit allerlei soorten bomen die op hun beurt verschillende soorten insecten en vogels aantrekken.

Daarnaast vergroot het de waterbergingscapaciteit, gaat het hittestress tegen en verbetert de luchtkwaliteit erdoor. Tot slot zou het een positieve werking hebben op de gezondheid: meer natuur in de buurt zorgt volgens de organisatie voor minder stress en stressgerelateerde klachten.

Lees het hele artikel op de website van Gemeente.nu


Afbeelding IVN