Eerste Congres Hittestress op 25 juni

Gepubliceerd 13 februari 2018

Hoe gaat Nederland om met een warmer klimaat? Die vraag staat centraal tijdens het eerste Congres Hittestress, dat plaatsvindt op maandag 25 juni in Den Bosch. Het congres is een initiatief van het programmateam van de Nationale klimaatadaptiestrategie (NAS). Aanmelden kan nu al.

Projectleider Madeleen Helmer, lid van het NAS-programmateam, verwacht een uitverkocht congres. “Er zijn vier grote klimaatrisico’s: het wordt warmer, droger en natter, en de zeespiegel stijgt. Van die vier is een opwarmend klimaat nog te weinig in beeld”, zegt ze. “En dat moet wel, want het is een thema dat voor heel wat uitdagingen zorgt. Wat doet hitte bijvoorbeeld met onze gezondheid? Hoe gaan we om met nieuwe dier- en plantensoorten en langere groeiseizoenen? Hoe koelen we de stad? En zijn airco’s een goede oplossing, of juist niet?”

Aanpak in samenhang

Het Congres Hittestress is bedoeld voor een breed publiek: iedereen die in zijn of haar werk te maken heeft – of krijgt – met hittestress. Het bollenschema ‘het wordt warmer (pdf, 330 kB)’ uit de NAS speelt een grote rol bij het bepalen van het programma. Madeleen: “Dit schema laat goed zien dat verschillende sectoren te maken krijgen met de gevolgen van een opwarmend klimaat en hitte. Zo heeft hitte in de stad gevolgen voor de zorg voor kwetsbare ouderen, de koeling in woningen en de verkoeling van de stad. Je kunt het hitte-probleem niet vanuit één aanpak tackelen, je moet de samenhang tussen de sectoren opzoeken. Dat doen we in de klimaatadaptatiedialogen en in juni dus ook op Congres Hittestress.”

Oproep: denk mee!

De organisatoren van het Congres Hittestress praten deze weken met zoveel mogelijk partijen over de inhoud van het programma. “We willen niets over het hoofd zien”, zegt Madeleen. “Bijvoorbeeld: Wat zijn goede onderwerpen voor de centrale debatten? Welk bestuurlijk proces kunnen we vaart geven? Welke dialogen kunnen versterkt worden? Wat zijn goede onderwerpen voor masterclasses en werksessies?“ Madeleen roept ook alle lezers van deze nieuwsbrief op om ideeën aan te leveren. “Waar loop je tegenaan in je werk, als het gaat om hittestress? Welke vragen heb je? Heb je een idee voor een oplossing en zoek je partners? Wil je een presentatie geven, of een innovatie laten zien? Ik wil het graag weten!”

Alle reacties zijn welkom op info@congreshittestress.nl


logo congres hittestress