Handboek voor de watervriendelijke tuin
In navolging op het handboek over klimaatadaptatie voor kinderboerderijen en hun bezoekers, is er nu ook een handboek voor de watervriendelijke tuin. In dit handboek, gemaakt voor de tuinbranche en haar klanten, wordt de weersverandering toegelicht, de functie van groene tuinen uitgelegd en worden samenwerkingspartners benoemd.
Anneke van Veen, ambassadeur Water van GDO, heeft samen met Tuinbranche Nederland het initiatief genomen om dit handboek (pdf, 9.2 MB) te maken voor de medewerkers en bezoekers van tuincentra.
Verleiden
Klimaatadaptatie is een serieuze maatschappelijke opgave. Tuinen bij particulieren en bedrijven worden steeds belangrijker omdat ze overlast bij heftige regenbuien en hittestress helpen voorkomen. Maar hoe krijgen we de tuinbezitter zover dat hij/zij doet wat nodig is? En hoe maken we tegelijk de tuin mooier en biodiverser? Tuincentra zijn de plekken waar tuinbezitters kunnen worden geïnformeerd en geïnspireerd.
Het handboek bevat 19 infobladen waarin de gewenste maatregelen worden uitgewerkt. Hoe ziet de maatregel eruit (bv. aanleg regenwatervijver), hoe voer je dit uit en wat is ervoor nodig? De infobladen kunnen door de tuincentra worden gedownload, geprint en vervolgens aan de klant worden aangereikt.
Samenwerking
Het Handboek voor de Watervriendelijke Tuin is samen met Tuinbranche Nederland en Atelier GroenBlauw gemaakt, in samenwerking met vele stakeholders, zoals het natuur- en milieueducatieveld. De productie is mogelijk gemaakt door Stichting RIONED, STOWA, ministerie van Infrastructuur & Waterstaat/ Ons Water en Tuinbranche Nederland.
Samenwerken aan de kwaliteit van onze woonomgeving! Laten we het doen!
Het handboek is op 1 februari gepresenteerd tijdens de landelijke RIONEDdag 2018: Hugo Gastkemper van RIONED, Hiltrud Pötz van Atelier Groenblauw, Anneke van Veen van de vereniging GDO, Brenda Horstra van Tuinbranche NL, Annemieke Hoogeveen van het ministerie van I&W en Joost Buntsma van STOWA (vlnr).