Tips en trucs: hoe geef je klimaatmaatregelen in steden samen vorm?
Op 26 maart nam Deltacommissaris Wim Kuijken de nieuwe uitgave ‘Klimaatadaptatie en Omgevingswet - Living Lab Overijssel’ in ontvangst in Den haag. Het boekje werd aangeboden door de Overijsselse gedeputeerde Bert Boerman, watergraaf Stefan Kuks van waterschap Vechtstromen en auteur Peter van Rooy van NederlandBovenWater. Van Rooy schreef het boekje namens Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel, het eerste living lab voor ruimtelijke adaptatie in Nederland, ingesteld door het Deltaprogramma Ruimtelijke Adaptatie.
Afbeelding: Peter van Rooy, Stefan Kuks, Bert Boerman en Wim Kuijken tijdens de overhandiging van het boekje ‘Klimaatadaptatie en Omgevingswet - Living Lab Overijssel’.
Het boekje bevat praktijkcases en staat boordevol handige tips & trucs hoe je klimaatmaatregelen in steden samen vormgeeft als overheden samen met inwoners. Ook interesse? Download de webversie (pdf, 1.9 MB).
Zonder de inzet van particulieren en ondernemers gaat klimaatadaptatie niet lukken. Particuliere initiatieven maken alleen een echte kans met professionele ondersteuning van overheden die samen een netwerk vormen en samen opereren. Het zijn belangrijke conclusies uit het onderzoek van het Living Lab Ruimtelijke Adaptatie Overijssel. Het boekje geeft diverse tips en aanbevelingen voor ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen om het gesprek met de omgeving aan te gaan over klimaatmaatregelen in de stad.
Living Lab Overijssel
In de IJssel-Vechtdelta, waaronder Zwolle, en de steden Almelo, Hengelo en Enschede, wordt er hard aan gewerkt om het stedelijk gebied bestand te maken tegen veranderingen in het klimaat. De overheden werken hiervoor intensief met elkaar samen met bewoners, ondernemers en kennisinstellingen binnen het Living Lab Overijssel.