Smartroof 2.0, het innovatieve blauw-groen klimaatdak
Op uitnodiging van de gemeente Amsterdam bracht deltacommissaris Wim Kuijken op 9 januari 2018 een werkbezoek aan het project Smartroof 2.0 op het Marineterrein in Amsterdam. Bedrijfsleven, overheden en stakeholders hebben hier samen het zwart bitumineus dak van één van de gebouwen omgevormd tot een bijzonder innovatieve groene oase. Doel van het project is om de exacte verdamping en energiebalans te meten, om zo inzicht te krijgen in de daadwerkelijke verkoelende capaciteit van deze daken in steden.
In het lichtgewicht blauw-groen dak groeien op het moment tientallen verschillende soorten planten, waar in de drainagelaag regenwater wordt opgevangen, opgeslagen en hergebruikt voor natuurlijke irrigatie van de beplanting. Deltacommissaris Wim Kuijken is zeer onder de indruk van de vernuftige manier waarop bij dit project gebruik gemaakt wordt van de lessen die de natuur ons leert. Door het water op het dak op te vangen, vast te houden en te benutten voor de beplanting, worden diverse vliegen in één klap geslagen. Niet alleen wordt het riool ontzien in geval van een hoosbui, maar ook wordt de hitte op het dak tot wel 40 graden verminderd op een hete dag. Dit levert ook nog eens een energiebesparing op, en dat op een manier die er fraai uitziet. Het dak beter benutten maakt van regenwater een grondstof in plaats van een afvalstof, en daar is iedereen bij gebaat.
In het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie wordt verkend op welke manier het aanpassen van regelgeving kan bijdragen aan het breder inzetten van dergelijke slimme blauwgroene daken.
Bron: Deltacommissaris