Urban Water Buffer wint Challenge Klimaatadaptatie van de provincie Zuid-Holland

Gepubliceerd 17 september 2018

‘Urban Water Buffer’ van Field Factors heeft de Challenge Klimaatadaptatie van de provincie Zuid-Holland en VPdelta gewonnen, een prijs van €20.000.

Wie heeft de beste oplossing om schade en overlast door weersextremen te beperken? Die vraag stond centraal tijdens de finale van de Challenge Klimaatadaptatie op het Festival van de Toekomst op 13 september. Uit de 7 finalisten koos de vakjury met overtuiging voor ‘Urban Water Buffer’.

Dit innovatieve concept heeft tot doel regenwater in de stad langer vast te houden in de bodem, om zo wateroverlast te voorkomen en bij droogte extra water beschikbaar te hebben.

Stedelijke omgeving

Tijdens de prijsuitreiking noemde Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra het project van belang omdat het goed toepasbaar is in een stedelijke omgeving en makkelijk op te schalen is. De tweede prijs, een bedrag van €15.000, was voor WaterMappers. Deze startup ontwerpt vernieuwende sensoren die aan drones bevestigd worden om zo zwevend grondwatermetingen te doen. Dat is veel sneller, goedkoper en efficiënter dan de huidige manier van meten. De derde prijs van €5.000 ging naar Stichting Corazon die ouderen wil beschermen tegen hittestress, onder andere door samen met de ouderen hun woonomgeving te vergroenen.

Startups helpen na eerste pilot

Onder de finalisten waren verschillende startups die al een pilot hebben gedaan. Urban Water Buffer heeft al een succesvolle pilot bij het Sparta Stadion in Spangen. Een andere finalist, Plastic Road, heeft net een fietspad gerealiseerd in Zwolle. Voor veel startups blijkt het juist na de eerste pilot en de publiciteit daaromheen lastig om verder te ontwikkelen. Daarom koos de jury ook voor een aantal van deze projecten. De provincie en VPdelta zullen hen de komende tijd helpen met het vinden van locaties en partners om hun projecten te realiseren. Een aantal gemeentes heeft zich hiervoor al gemeld.