Team Samen Klimaatbestendig stelt zich voor

Gepubliceerd 2 juli 2018

‘We werken als een soort makelaar’

Het Team van Samen Klimaatbestendig, gestart in mei 2018, bevordert de kennisdeling over klimaatadaptatie. De vier teamleden werken als een soort makelaar. Ze koppelen partijen met vragen over klimaatadaptie aan partijen die hun ervaring willen delen. “We brengen netwerken bij elkaar”, zegt Bart Stoffels,  “en wijzen mensen op de beschikbare kennis die voorhanden is.”

leden Platform Samen KlimaatbestendigDe vier leden van Samen Klimaatbestendig: Bart Stoffels, Lot Locher, Thomas Klomp en Maarten Verkerk (vlnr).

De teamleden hebben een schat aan ervaring op het gebied van klimaatadaptatie en beschikken over grote netwerken. Maarten Verkerk werkte voor diverse waterschappen en heeft daardoor veel kennis van watersystemen. Hij schreef mee aan het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie en is goed op de hoogte van de manier waarop de verschillende overheidslagen met elkaar samenwerken. Architect Lot Locher gaat voor kwaliteit. Ze werkt al bijna vijf jaar voor Amsterdam Rainproof en kent de wereld van de stedenbouw en openbare ruimte op haar duimpje. Thomas Klomp is een kanjer in het verbinden van mensen en een troubleshooter van nature. Hij heeft daar veel ervaring mee opgedaan bij de Samenwerkingsorganisatie De Wolden Hoogeveen. Hij kent de gemeentelijke processen als geen ander. Bart Stoffels heeft veel bestuurlijke ervaring en is een kenner van langetermijnstrategieën. Dankzij zijn achtergrond in de ruimtelijke ordening kent hij veel partijen uit de vastgoedwereld.

Tijdens het Congres Hittestress, dat op 25 juni in Den Bosch plaatsvond, was het team zichtbaar aanwezig. Met grote zonnebrillen op hun hoofd legden ze contact met veel aanwezigen, op zoek naar kansrijke koppelingen. “Ik sprak iemand die op zoek was naar een stresstest om thermisch comfort te meten”, zegt Klomp. “Die kon ik in contact brengen met een bedrijf dat zo’n instrument aan het ontwikkelen is.” Klomp noemt dit een mooi voorbeeld van hoe Samen Klimaatbestendig werkt: “We koppelen vragen aan het aanbod dat er is. Eigenlijk zijn wij de ‘Tinder’ van klimaatadaptatie.”

Tijdens het Congres Hittestress is een kort interview opgenomen met Bart Stoffels en Thomas Klomp.

Heeft u een vraag voor het Platform Samen Klimaatbestendig? Vul het contactformulier in.