Wolvega-Zuid: project van doorzetters

Gepubliceerd 2 juli 2018

Ten zuiden van Wolvega is een bijzonder gebied ontwikkeld met ruimte voor waterberging, natuur en recreatie. Dit klimaatbestendige Wolvega-Zuid kwam tot stand doordat vier partijen zich twaalf jaar lang bleven inzetten voor een gezamenlijk doel. Op 14 juni brachten professionals uit het hele land een projectbezoek aan het gebied, en zagen met eigen ogen hoe uiteenlopende doelstellingen elkaar kunnen versterken.

Luchtfoto Wolvega-ZuidLuchtfoto Wolvega-Zuid

Het projectbezoek was een initiatief van de onderzoekslijn Klimaatbestendige Stad van het Nationaal Kennis- en Innovatieprogramma Water en Klimaat (NKWK). Het was alweer het achtste op rij; eerdere projectbezoeken vonden plaats in Twentse Stedenband, Culemborg, Nijmegen, Dordrecht, Amersfoort, Alkmaar en Renkum. De verslagen van alle projectbezoeken zijn te vinden op waterenklimaat.nl De onderzoekslijn werkt altijd nauw samen met de partijen die het project tot stand hebben gebracht. In Wolvega zijn dat de gemeente Weststellingwerf, de provincie Fryslân, het Wetterskip Fryslân en natuurorganisatie It Fryske Gea.

Tijdens een wandeling door het gebied werd duidelijk dat er veel bereikt is: voormalige landbouwgrond heeft plaatsgemaakt voor natuur en waterberging. Voor de inwoners van Wolvega – en speciaal die van een aangrenzend woonzorgcentrum – is een extra breed, rolstoeltoegankelijk betonnen pad aangelegd. Het loopt dwars door het gebied en sluit aan bij een gerenoveerd stadspark. Het belangrijkste resultaat is een uitbreiding van het waterbergingsgebied met maar liefst 70 hectare. Bij hevige neerslag en flinke wind kon het boezempeil in het gebied meer dan een halve meter stijgen – dat is nu verleden tijd.”

Lees hier het uitgebreide verslag van het projectbezoek in Wolvega.