Bijna 100 inzendingen challenge klimaatadaptatie, finalisten bekend

Gepubliceerd 4 september 2018

De Klimaatadaptatie-challenge van de Provincie Zuid-Holland en VP Delta heeft bijna 100 innovatieve ideeën opgeleverd. Daaruit zijn 7 finalisten gekozen.

De Provincie en VPDelta selecteerden uit de inzendingen de beste oplossingen om schade en overlast door weersextremen te voorkomen. Op 13 september, tijdens het Festival van de Toekomst in Den Haag, kiest een vakjury de winnaars. In totaal is 50.000 euro prijzengeld beschikbaar.

Voorbereid op weersextremen

Door klimaatverandering krijgen we vaker te maken met weersextremen zoals hitte, droogte, extreme regenval en zeespiegelstijging. Daarom zijn Provincie Zuid-Holland en VPdelta samen op zoek naar slimme oplossingen om overlast en schade door weerstextremen te beperken. Voor dat doel organiseren zij deze klimaatadaptatiechallenge voor bedrijven en startups, en voor studenten. Onder de finalisten zijn ook verschillende startups die toe zijn aan een tweede pilot of verdere opschaling. Dat is een bewuste keuze omdat doorontwikkeling voor startups de meest lastige fase is.

De 7 finalisten van de challenge voor bedrijven en startups zijn:

  • Bufferblock: Deze innovatieve manier van regenwaterafvoer in steden is op kleine schaal getest, de startup wil nu graag een ‘echte pilot’ doen in Zuid-Holland.
  • Plastic Road: Dit ‘holle’ wegdek van gerecycled plastic biedt mogelijkheden voor waterberging, is licht (handig ivm bodemdaling) en zorgt voor meer verkoeling en verdamping. Is al eens getest in Overijssel, ze zijn zoek maar een volgende pilot.
  • Urban Water Buffer: Deze innovatieve circulaire manier van stedelijke waterberging heeft al veel bekendheid vanwege de pilot in het Sparta Stadion. Zij willen graag de geleerde lessen toepassen in een volgende pilot.
  • Polderdak: Startup die bovenop het oude Tropicana in Rotterdam een vernieuwend groen dak wil aanleggen en tevens verschillende innovaties testen.
  • Watermappers: Ontwikkelden een innovatieve manier om grondwaterdata te verzamelen met behulp van een drone. Zij zijn onder meer op zoek naar locaties voor testvluchten en launching customers.
  • Corazon: Stichting die het onderwerp hittestress en ouderen op een innovatieve manier agendeert door samen met de ouderen en vrijwilligers de woonomgeving te vergroenen.
  • Rainbeer: Brouwt bier van regenwater, een duurzaam initiatief dat tevens een sympathieke manier kan zijn om het publiek te betrekken bij klimaatadaptatie.

Afbeelding zuid holland challenge

Afbeelding: De Plastic Road - één van de zeven finalisten.

Studentenchallenge

De finalisten en winnaars van de studentenchallenge worden op 13 september bekend gemaakt tijdens het Festival van de Toekomst in Den Haag. Voor startups en bedrijven is een bedrag van minimaal 5000 en maximaal 20.000 euro beschikbaar, voor studenten maximaal 3000 euro. Naast het geldbedrag krijgen de winnaars van de challenges ondersteuning van de Provincie Zuid-Holland en VPdelta. Zij zetten zich in om de winnende oplossingen te koppelen aan de juiste partijen, pilots of projecten.

Slimmer, schoner en sterker

De provincie Zuid-Holland wil de meest toekomstbestendige provincie van Nederland worden. We willen Zuid-Holland daarom slimmer, schoner en sterker maken. Als drukbevolkte en laaggelegen delta is Zuid-Holland extra kwetsbaar voor klimaatverandering. Daarom bereiden we ons voor op weersextremen. Hoe houden we bijvoorbeeld de binnensteden en onze huizen leefbaar als het extreem heet wordt in de zomer? Hoe blijven onze wegen begaanbaar bij zware hoosbuien? Hoe zorgen we voor voldoende water bij droogte, of juist voor veiligheid bij overstromingsgevaar?

Bron: Provincie Zuid-Holland