Aardgasvrij en meteen ook klimaatadaptief: bewoners denken mee over wijkinrichting Groningen

Gepubliceerd 30 september 2019

Betere waterafvoer bij piekbuien, plaatselijke opvang van regenwater, meer schaduwplekken en meer groen. Op 16 september tekende minister Cora van Nieuwenhuizen een bestuursovereenkomst: een impuls van 5,2 miljoen euro voor drie projecten die de gevolgen van extreem weer moeten tegengaan. Het gaat om projecten in Zuid-Limburg, Utrecht en Groningen (1e tranche uitvoeringsprojecten).

Op diezelfde dag bracht de minister een bezoek aan de Groningse wijk Paddepoel, waar een van deze drie projecten gaat plaatsvinden. Paddepoel is een klassiek ingerichte stadswijk uit de jaren 60. Je vindt er veel asfalt en tegels, en maar weinig groen. Toch is de wijk een voorloper: als een van de eerste wijken in Nederland wordt Paddepoel op korte termijn aardgasvrij. Daarvoor moeten alle straten worden opengelegd. De gemeente grijpt die overgang aan om de wijk meteen ook klimaatrobuuster in te richten. Dat gebeurt in samenwerking met nutsbedrijf WarmteStad en bewonersvereniging Co Creatie.

Proefproject

“Klimaatadaptief Paddepoel is een vrij uniek proefproject”, zegt de Groningse wethouder Glimina Chakor in een persbericht. "We hebben in dit project kansen gekoppeld. Met het warmtenet gaan we de huizen klimaatneutraal verwarmen.” Dat gebeurt met gratis restwarmte van twee datacentra van kennis- en bedrijvenpark Zernike Campus. “Daarnaast nemen we klimaatadaptieve maatregelen, wordt de straat beter ingericht én groener. En dat doen we samen met de bewoners."

Behoefte aan voorbeelden

Bewoners hadden onder meer een voorkeur voor meer groene buitenruimte en voor smallere rijbanen met groen aan weerszijden en een beperkte maximumsnelheid. Die wensen passen goed in een klimaatadaptieve inrichting, aldus de wethouder. Ook komt er een ‘wadi’, een ondiepe kuil die overtollig regenwater kan opvangen. Bewoners dachten mee over het ontwerp ervan en over de bomen die eromheen geplant zullen worden.

“We hebben behoefte aan voorbeelden die laten zien hoe je het kunt doen: droge voeten houden en maatregelen nemen tegen hittestress”, zegt minister Van Nieuwenhuizen in het persbericht. “Als het hier klaar is, zal het misschien wel druk worden met andere gemeenten die willen zien hoe jullie dit gedaan hebben.”