Bosatlas van de duurzaamheid gepresenteerd in Den Haag

Gepubliceerd 18 oktober 2019

Op 17 oktober werd de Bosatlas van de duurzaamheid gepresenteerd in Den Haag. Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad (SER), kreeg het eerste exemplaar aangeboden. Leuk weetje: de klimaateffecten in Nederland zijn in kaart gebracht met hulp van open data van de Klimaateffectatlas.

Waarom een atlas over duurzaamheid?

Noordhoff Atlasproducties kiest graag voor onderwerpen die midden in de belangstelling staan. Het idee voor deze Bosatlas ontstond een paar jaar geleden. Het woord duurzaamheid hoorde je toen al overal. Inmiddels gaat het elke dag over duurzaamheid: onderwerpen zoals klimaat, droogte, hete zomers, plastic soep, elektrisch rijden, consuminderen, zonnepanelen, warmtepompen, biodiversiteit en vliegschaamte komen dagelijks voorbij in de media.

Hoe ziet de atlas eruit?

De atlas staat vol met mooie kaarten, infographics en foto’s. De atlas is verdeeld in 10 thema’s. De eerste vijf thema’s zijn klimaat, energie, grondstoffen, natuur en water. Deze gaan allemaal over natuurlijke hulpbronnen. De andere vijf thema’s zijn industrie, voedsel, vervoer, gebouwen en steden. Deze gaan vooral over de sectoren die door verbruik of uitstoot met duurzaamheid verbonden zijn.

Wat laat de atlas zien?

De Bosatlas van de duurzaamheid laat zien welke effecten de toenemende invloed van de mens op de aarde heeft. Een complex en actueel thema. Daarbij is er aandacht voor het verleden, het heden en de toekomst. Wat is bijvoorbeeld onze invloed op klimaatverandering, het opraken van grondstoffen, het verlies aan biodiversiteit en het groeiende tekort aan zoet water? De atlas geeft ook inzicht in de internationale afspraken die er zijn gemaakt om deze ontwikkelingen tegen te gaan, zoals het Klimaatakkoord van Parijs. En de atlas laat zien welke concrete maatregelen burgers, overheden en bedrijven kunnen nemen om hun voetafdruk te verkleinen.

Inzicht in klimaateffecten

Met hulp van de open, gratis beschikbare gegevens uit de Klimaateffectatlas zijn er voor deze Bosatlas kaarten gemaakt die de klimaateffecten in Nederland laten zien. Zo krijgen lezers een beeld van het stedelijk hitte-eilandeffect, de jaarlijkse kans op een overstroming en het risico op droogtestress. Ook staan er voorbeelden in van bestaande adaptatiemaatregelen, zoals een water- en klimaatbestendige woonwijk en een verticaal bos in de stad Utrecht.

De Bosatlas van de duurzaamheid is uitgegeven door Noordhoff Uitgevers, en de eindredactie is gedaan door Lijn43, Utrecht.


IMG_20191017_163736