Deltacongres 2019 komt naar de Zeelandhallen in Goes

Gepubliceerd 11 april 2019

Het tiende Nationaal Deltacongres wordt dit jaar op donderdag 14 november gehouden in de Zeelandhallen in Goes. Ook dit jaar worden er weer circa 1500 deelnemers verwacht. Iedereen die betrokken is bij en geïnteres­seerd is in het Deltaprogramma is welkom op het congres: maatschappelijke organisaties, bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden.

zeelandhallen

“De Zuidwestelijke Delta is een belangrijk waterrijk gebied voor het Deltaprogramma. In mijn eerste drie maanden als deltacommissaris was ik er al drie keer op bezoek. Hier komen alle opgaven van het Deltaprogramma heel duidelijk samen. Waterveiligheid, Zoetwater en Ruimtelijke adaptatie. Met het veranderende klimaat en het extremer worden van het weer zijn de uitdagingen groot, zeker voor deze regio. Zorgen dat we een ramp voorblijven is voor deze regio – met 1953 in gedachten - een tweede natuur. Maar ook op het gebied van de zoetwateropgave is dit gebied erg actief. De Proeftuin Zeeland waar gekeken wordt naar innovatieve oplossingen om zelfvoorzienend te kunnen zijn, voor zoetwater aanvoer en het tegen gaan van verzilting, is daar een mooi voorbeeld van. Vandaar dat ik met trots kan aankondigen dat het tiende Nationaal Deltacongres dit jaar op donderdag 14 november plaatsvindt in de Zeelandhallen in Goes”. Dit liet deltacommissaris Peter Glas vandaag weten naar aanleiding van het bekend maken van de locatie van het jaarlijkse Nationaal Deltacongres.

Burgemeester Margo Mulder van gastgemeente Goes heet iedereen alvast van harte welkom: “Prachtig dat dit belangrijke Deltacongres nu Goes aandoet. We zijn een stad van ontmoeting, wees 14 november welkom in ons mooie Zeeland!”

Na een inhoudelijk plenair openingsprogramma, zijn er in de middag interactieve parallelsessies over droogte en verzilting, zeespiegelstijging, Deltaprogramma in de stad en Ruimtelijke adaptatie in uitvoering. Net als vorig jaar zijn er enkele Deltatheaters voor kleinere sessies en presentaties. Tevens is er net als voorgaande jaren een Deltaparade waar aan het Deltaprogramma verbonden organisa­ties en programma’s zich presenteren. Op de Deltaparade is de hele dag gelegenheid om op een informele manier kennis te delen en ervaringen uit te wisselen.

Gedeputeerde Ben de Reu laat weten verheugd te zijn met de komst van het Deltacongres naar de historische stad Goes: “Zeeland en water zijn zowel qua ligging als historisch gezien natuurlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden. Daarom zijn wij erg verheugd dat het Deltacongres in 2019 plaatsvindt in Goes.”

Ook dijkgraaf Toine Poppelaars is blij met de komst van het Deltacongres. “Ik ben zeer vereerd met de focus op de Zuidwestelijke Delta, en in het bijzonder Zeeland. Daar komen specifieke wateropgaven bij elkaar, zoals waterveiligheid, zoetwater en klimaatadaptatie. Een unieke delta, ook in de wereld! We staan te springen om dat voor de deelnemers op het Deltacongres te presenteren.”

Het programma van de dag wordt in september bekend gemaakt. Dan is er ook gelegenheid tot aanmelden.

Bron: Deltacommissaris