KNMI-special over zeespiegelstijging, wereldwijd en in Nederland

Gepubliceerd 15 november 2019

Op 14 november heeft het KNMI een special gepubliceerd over de laatste inzichten uit het IPCC-rapport van september 2019. Eén van de conclusies in dit IPCC-rapport was dat de mondiale zeespiegel sneller stijgt dan verwacht. In deze special gaat het KNMI in op deze inzichten over de zeespiegelstijging en de maatregelen die Nederland neemt tegen de gevolgen ervan.

De special bestaat uit vier artikelen:

Mondiale zeespiegel stijgt sneller

Door de opwarming stijgt de mondiale zeespiegel sinds 1850 sneller dan in de twee eeuwen daarvoor. De laatste jaren stijgt hij zelfs twee keer zo snel als in de twintigste eeuw. Er zijn veel processen die bijdragen aan de zeespiegelstijging. Een paar van die processen zijn de smeltende gletsjers en ijskappen, en de uitzetting van de oceanen. De mondiale zeespiegelstijging zal nog eeuwen tot millennia doorgaan.

Gevolgen voor Nederland

In Nederland zijn de gevolgen nog klein. Door de Deltawerken zijn we goed beschermd tegen de gevolgen van zeespiegelstijging. Tot nu toe konden we ons goed weren tegen overstromingen en bleven de problemen door verzilting vanuit de zee beheersbaar. De zeespiegel langs de Nederlandse kust stijgt op het moment iets langzamer dan het wereldwijde gemiddelde. Maar de verwachting is dat de Nederlandse zeespiegel ook steeds sneller zal stijgen. Als delen van de Antarctische IJskap instabiel worden, kan de versnelling na 2050 flink toenemen.