Woonverzekeringen steeds duurder door extreem weer

Gepubliceerd 11 november 2019

Door klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met extreme buien, hitte en droogte. Dit heeft ook gevolgen voor woonverzekeringen: de afgelopen vier jaar zijn de premies hiervan flink gestegen.

Pakketverzekeringen 25% duurder

Op verzoek van het radioprogramma Argos heeft de vergelijkingssite Independer onderzocht hoe sterk de premies van woonverzekeringen gestegen zijn. Zowel inboedelverzekeringen als pakketverzekeringen zijn sinds 2015 duidelijk duurder geworden. Een pakketverzekering is een combinatie van een inboedelverzekering en een opstalverzekering. De premies van inboedelverzekeringen zijn met 13% gestegen, en die van pakketverzekeringen zelfs met 25%.

Belangrijkste oorzaak: het weer

De belangrijkste reden voor de stijging van de premies is volgens verzekeraars ‘slecht weer’. Volgens het Verbond van Verzekeraars keren verzekeraars per jaar gemiddeld € 360 miljoen uit aan schadevergoedingen door slecht weer. In 2017 was dat volgens dit Verbond nog € 250 miljoen. Dit is een gemiddelde. Bij een extreme hagelbui, zoals in 2016, kan een verzekeraar in één dag al € 600 miljoen kwijt zijn.

Verzekeraars moeten wel

Woonverzekeraars moeten de premies wel verhogen. Als ze dat niet zouden doen, zouden ze niet meer genoeg hebben om de schade van hun klanten te vergoeden.


Regen in de stad