Zesde zachte winter op een rij

Gepubliceerd 28 februari 2019

We meten deze week extreem hoge temperaturen in Nederland: drie dagen op rij werden er temperatuurrecords verbroken. Gisteren steeg de temperatuur op sommige plaatsen zelfs tot boven de 20 ºC. Hoe zeldzaam zijn deze zachte februaridagen?

De temperatuur in februari heeft twee heel verschillende kanten. Bij noordoostenwind kan het echt heel koud zijn. Als dat de hele maand aanhoudt, komt de maximumtemperatuur maar een paar graden boven nul. We zagen dat bijvoorbeeld in de zeer koude winters van 1947, 1986 en 1963. Anderzijds kan bij een zuidelijke stroming de maximumtemperatuur oplopen tot boven de 15 graden, zoals we deze week hebben gezien.

De kans op extreem hoge temperaturen in februari is klein: in het huidige klimaat minder dan 2 procent. Het vroege lenteweer van deze week is dus zeldzaam. Echter, een eeuw geleden, in een koeler klimaat, zou zo'n hoge temperatuur in februari zo goed als onmogelijk geweest zijn.

Zeer zachte winter

Om winters met elkaar te vergelijken is een classificatie opgesteld. De huidige winter is weliswaar nog niet voorbij, maar de kans lijkt groot dat deze winter in de categorie zeer zacht terecht komt. Dat betekent dat deze winter de zesde zachte of zeer zachte winter op een rij zal worden en dat is nog niet eerder voorgekomen. De laatste koude winter is al weer 22 jaar geleden: de winter van 1996-1997.

De afbeelding hieronder toont de klassenverdeling van de winters in de perioden 1961 – 1990 en 1990 – 2019 voor de Bilt. Er is een duidelijke verschuiving te zien richting normale en zachte winters.

Klassenverdeling van de winters

Bron: KNMI


Zachte winter

Meer informatie