Heeft jouw school al de Boomfeestdag-Groenfactor?

Gepubliceerd 2 maart 2020

Op woensdag 18 maart 2020 is het weer Nationale Boomfeestdag. Daarom heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag in januari een brief gestuurd naar alle Nederlandse gemeenten met daarin de oproep om op die dag bomen bij basisscholen te planten. Bijzonder was dat er bij de brief een kaart zat waarop stond hoe groen de omgeving was van alle basisscholen in de gemeente.

Wat staat er op de kaart?

Op de kaart staat een totaaloverzicht van basisscholen die wel of geen ‘Boomfeestdag-Groenfactor’ hebben. Een basisschool die rood is op de kaart is erg versteend en een basisschool die groen is, heeft veel bomen en planten in haar omgeving. Oranje zit ertussenin. Hoe roder, hoe meer behoefte aan bomen en ander groen rondom de school.

Waarom deze analyse?

Veel groen rondom scholen is niet alleen belangrijk voor de gezondheid en de ontwikkeling van kinderen. Een groene omgeving maakt de school ook koeler, duurzamer en stimuleert de biodiversiteit. De kaarten geven gemeenten en scholen inzicht in hoe groen de scholen zijn en waar het beter kan. Cobra groeninzicht heeft de analyse uitgevoerd en zal dat de komende jaren blijven doen. Zo kunnen ze in beeld brengen of de omgeving rondom scholen verandert en wat de effecten van vergroening zijn. Want de analyse berekent niet alleen de groenheid, maar ook de gemiddelde oppervlaktetemperatuur van de schoolomgeving.

Hoe is de analyse gedaan?

Cobra groeninzicht heeft de groenheid en de gemiddelde oppervlaktemperatuur berekend op basis van satellietbeelden en luchtfoto’s. De groenheid van een schoolomgeving wordt bepaald door de aanwezigheid van groen en water dat zichtbaar is op luchtfoto’s. En de oppervlaktetemperatuur is berekend op basis van satellietbeelden van de warmtestraling die teruggekaatst wordt door daken, wegen en boomkronen.

Meer weten?

Meer informatie over de Boomfeestdag-Groenfactor vind je op de website van Stichting Nationale Boomfeestdag. Wil je weten hoe groen de basisscholen in je eigen gemeente zijn? Klik dan op jouw gemeente in het overzicht van gemeenten met de Boomfeestdag-Groenfactor.