Meer doden door hittegolf

Gepubliceerd 21 augustus 2020

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt vandaag dat er in de week van 10 tot en met 16 augustus 3100 mensen zijn gestorven. In deze recordwarme week zijn vierhonderd meer mensen overleden dan in de weken ervoor. Dat is een stijging van ruim vijftien procent.

Waarom stierven er meer mensen dan normaal?

De reden dat er zoveel meer mensen stierven, is volgens het CBS de hittegolf. Het kan niet corona zijn, want daar zijn in die week relatief weinig mensen aan overleden. Ook in de dertien weken hiervoor stierven er relatief weinig mensen aan corona.

Welke mensen zijn het kwetsbaarst voor een hittegolf?

De meeste mensen die overlijden tijdens een hittegolf zijn mensen van tachtig jaar en ouder. Dat geldt ook voor deze hittegolf. Driekwart van de mensen die overleden, was boven de tachtig. Tijdens de hittegolf van 2019 overleden er ook zo veel tachtigplussers.

Wil je weten wie er in jouw gemeente kwetsbaar is voor hitte?

Ouderen zonder veel sociaal contact zijn het kwetsbaarst tijdens een hittegolf. Op dit kennisportaal vind je de hitte-en-eenzaamheidskaart voor alle gemeenten in stedelijk gebied. De hitte-en-eenzaamheidskaart laat heel duidelijk zien in welke wijken eenzame ouderen meer risico lopen. Van elke gemeente in Nederland kun je de hitte-en-eenzaamheidskaart downloaden.

Het CBS stelt cijfers naar boven bij
28 augustus 2020  -  Het CBS stelt de cijfers van de week van 10 tot en met 16 augustus bij: er overleden toen 3.172 mensen in totaal. Dat zijn dus niet 400, maar 500 extra doden door de hitte in die week.