Gelderland wil groene woonwijken, winkelcentra en bedrijventerreinen

Gepubliceerd 25 maart 2020

De provincie Gelderland breidt de komende jaren haar natuurgebieden uit met 4.000 hectare grond. Daarnaast wil ze ook steden, dorpen en landbouwgebieden vergroenen. Niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook voor een meer leefbare en klimaatbestendige omgeving. Om te stimuleren dat gemeenten, woningcorporaties, burgers en ondernemers hun omgeving gaan vergroenen, heeft de provincie drie brochures ontwikkeld. Hierin staat met welke maatregelen je woonwijken (pdf, 3.1 MB), winkelcentra (pdf, 3.9 MB) en bedrijventerreinen (pdf, 3.9 MB) kunt vergroenen.

Van vaste planten tot groene parkeergarage

De brochures laten verschillende maatregelen zien waarmee je de omgeving kunt vergroenen: van een waterplein, groenblauw dak en vaste planten tot een groen schoolplein, inheemse bomen en een groene parkeergarage. De maatregelen worden ondersteund met inspirerende foto’s. En achter elke maatregel staat welk effect hij heeft. Een waterplein heeft bijvoorbeeld vooral effect omdat het water opvangt en afvoert, en het voor verkoeling zorgt. Inheemse bomen vergroten vooral de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling en ‘groenbeleving’. Groenbeleving betekent dat mensen gelukkiger en gezonder zijn in een groene omgeving.

Wat levert een maatregel op?

Naast de effecten op het gebied van biodiversiteit, leefbaarheid en klimaatadaptatie, leveren veel maatregelen ook nog andere voordelen op. Zo zorgt gevelbeplanting niet alleen voor betere wateropvang, een grotere biodiversiteit en een gezonder leefklimaat. Met gevelbeplanting bespaar je bijvoorbeeld ook energie en verhoog je de waarde van een pand.

Wat kost een maatregel?

De brochures laten ook per maatregel zien wat de kosten ongeveer zijn. Niet alleen de kosten voor de aanleg, maar ook die van het onderhoud per jaar. Tot slot staan er veel bronnen in die je kunt raadplegen als je op zoek bent naar inspiratie of meer informatie over het onderwerp.