GGD’en doen onderzoek naar hitte en gedrag
Wie niet van hitte houdt, krijgt het zwaar deze zomer. Weeronline voorspelt een aantal snikhete en kurkdroge maanden. Die tropische temperaturen hebben veel gevolgen voor de gezondheid. De GGD’en Gelderland-Zuid, Gelderland-Midden, IJsselland en Noord- en Oost-Gelderland stelden daarom vragen over hitte, gezondheid, gedrag en woningkenmerken aan ruim 7000 mensen. Dat leidde tot aanbevelingen voor gemeenten en woningcorporaties.
“Het thema hitte zal de komende tijd steeds belangrijker worden”, vertelt Moniek Zuurbier, adviseur Leefomgeving en Gezondheid voor de GGD’en in Gelderland en Overijssel. “De GGD’en vinden dat hitte hoger op de agenda moet staan. Daarom hebben we een vragenlijstonderzoek uitgevoerd.”
40 graden in huis
Het is de binnentemperatuur waar met name ouderen last van kunnen hebben. Die binnentemperatuur hangt niet alleen af van de buitentemperatuur, maar ook van bepaalde kenmerken van de woning. “Uit het onderzoek bleek dat bij veel mensen de binnentemperatuur kan oplopen tot wel 40 graden.” Huiseigenaren en bewoners kunnen dat voor een deel zelf voorkomen door bijvoorbeeld zonwering aan te schaffen en de ramen en deuren op het juiste moment open te zetten. “Je ziet nog steeds dat veel mensen overdag de ramen open hebben staan”, zegt Zuurbier, “terwijl het dan buiten warmer is dan binnen. Het is belangrijk dat je pas de boel openzet als het buiten koeler is dan binnen. Dus daar valt nog veel winst te behalen.”
Stilte in de nacht
Een aantal respondenten zet ’s avonds laat het raam liever niet open in verband met geluidsoverlast. “Dat vond ik opvallend. Het geeft aan hoe belangrijk stilte in de nacht is.” Angst voor inbraak speelt ook een rol. “Sommige mensen durven hun raam ’s avonds en ’s nachts niet open te zetten, omdat ze zich onveilig voelen.” Inbraakbestendige ventilatie kan dat onveilige gevoel wegnemen.
Wel of geen airco
Het viel Zuurbier ook op dat veel mensen graag een airco willen. “Drie op de tien mensen uit dit onderzoek hebben die wens. Als dat doorzet, komen we van de regen in de drup. Airco’s kosten veel energie én zorgen voor geluidsoverlast bij de buren, waardoor zij ’s avonds het raam niet meer openzetten.”
Factsheet
Alle resultaten van het vragenlijstonderzoek zijn gebundeld in een factsheet. Op basis daarvan hebben de GGD’en een aantal aanbevelingen geformuleerd. Daarmee willen ze het gesprek aangaan met gemeenten, huiseigenaren en woningcorporaties. “Voor gemeenten geldt het advies: informeer mensen over hoe zij hun woning koel kunnen houden tijdens warme periodes”, zegt Zuurbier, “en verstrek subsidies voor inbraakbestendige ventilatie. Voor huiseigenaren en woningcorporaties is het vooral van belang dat woningen koeler worden gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van inbraakbestendige ventilatie en buitenzonwering.”
Daarnaast gaan de GGD’en met woningcorporaties in gesprek over de energietransitie. Zuurbier: “In veel nieuwbouwprojecten wordt vooral gekeken naar CO2-reductie, maar daarmee loop je de kans dat woningen flink opwarmen tijdens een hitteperiode. Verduurzaming en isolatie zijn belangrijk, maar het moet wel gebeuren in combinatie met goede ventilatie en buitenzonwering.”
Bewustwording
Volgens Zuurbier kan de zorgsector een belangrijke rol spelen in het vergroten van de bewustwording over het onderwerp hitte. “Veel mensen realiseren zich niet dat zij extra gevoelig zijn voor hitte. Een hittegolf kan daardoor extra gevaarlijk zijn voor ouderen en mensen met bepaalde aandoeningen.” In een ingezonden brief in De Gelderlander stellen deskundigen dat het coronavirus daar nog een schepje bovenop kan doen. Door de maatregelen is het soms moeilijker mensen te helpen die last hebben van de hitte. “Het is echt tijd dat we ons goed voorbereiden op hitte”, aldus Zuurbier.