Meer hagelschade door klimaatverandering

Gepubliceerd 24 augustus 2020

Op 23 juni 2016 zorgde een hagelbui in het zuiden van Nederland voor zeshonderd miljoen euro aan schade. Dat heeft tot meer bewustzijn geleid over het risico van hagelbuien. Afgelopen jaar heeft een groep wetenschappers van de VU samen met het KNMI en Achmea onderzoek gedaan naar hagelschade. Daarmee willen ze meer inzicht krijgen in de financiële risico’s van hagelbuien. Dit onderzoek is nu verschenen.

Wat staat er in het onderzoek?

Uit het onderzoek blijkt dat de kans op hagelbuien door klimaatverandering zal toenemen. Hagelstenen worden in een warmere atmosfeer waarschijnlijk ook groter, wat de kans op schade nog groter maakt. Daarnaast zijn er verschillen tussen de regio’s in Nederland. De kans op een hagelbui is in het zuiden van Nederland vier tot vijf keer groter dan in het noorden.

Hoe zit het met zonnepanelen?

Een deel van het onderzoek richtte zich op de vraag hoe kwetsbaar zonnepanelen zijn voor hagelbuien. Volgens Hans de Moel, een van de onderzoekers, heb je zichtbare en onzichtbare schade bij zonnepanelen. Bij de zichtbare schade is er geen twijfel over de oorzaak. Maar bij de onzichtbare schade blijkt pas na lange tijd dat zonnepanelen beschadigd zijn. Daarnaast blijkt dat zonnepanelen op een plat dak kwetsbaarder zijn dan zonnepanelen op een schuin dak. Ook de richting waarop de zonnepanelen zijn geplaatst, heeft invloed. Bij zonnepanelen die richting het westen, zuidwesten of zuiden zijn geplaatst, is de kans op schade bijna twee keer zo groot als bij panelen die naar het zuidoosten wijzen.

Meer weten?

Wil je meer weten over dit onderzoek? Bekijk dan de webinar Hagelschade en klimaatverandering hieronder. Daarin geeft Hans de Moel een presentatie over de relatie tussen klimaatverandering en hagelbuien en over de kwetsbaarheid van zonnepanelen voor hagel.