Hoeveel bomen staan er in jouw gemeente? Zoek het op met de bomenkaart!

Gepubliceerd 17 augustus 2020

Tijdens een hittegolf voelen bomen als een luxe. Dat merk je meteen als je over straat loopt. Bomen zorgen namelijk voor schaduw en verkoeling. Maar hoeveel bomen staan er eigenlijk in je gemeente? Ingenieursbureau Cobra Groeninzicht heeft samen met LocalFocus een kaart ontwikkeld waarmee je dat kunt opzoeken. Je kunt zelfs opzoeken hoeveel bomen er in je eigen woonwijk staan. Ook kun je zien hoeveel bomen een gemeente per inwoner heeft.

Waar staan de meeste bomen per inwoner?

In de Gelderse gemeente Rozendaal staan maar liefst 128 bomen per inwoner. Daarmee heeft de gemiddelde Rozendaler de meeste bomen in de buurt van Nederland. Ook de Waddeneilanden doen het goed. Op Vlieland, Schiermonnikoog en Terschelling kunnen bewoners en bezoekers makkelijk voldoende schaduw vinden.

En waar staan de minste bomen per inwoner?

In grote steden in de Randstad zijn vaak veel meer mensen dan bomen. Dat geldt bijvoorbeeld voor Amsterdam. Daar staan veel bomen, maar er wonen nog veel meer mensen. Daardoor heb je in Amsterdam slechts 0,3 bomen per inwoner. Ook in Den Haag, Utrecht, Rotterdam, Leiden en Haarlem moet je de schaduw van een boom met anderen delen.

Kaart bekijken?

Wil je zelf bekijken hoeveel bomen er in jouw gemeente staan? Via één van de artikelen in de lokale online krant Indebuurt vind je de kaart waarmee je dat kunt opzoeken. Wil je nog meer weten over de bomen in jouw wijk of gemeente? Ga dan naar het boomregister. Daarop vind je een interactieve overzichtskaart van de bomen in Nederland.