Klimaatambassadeur VNG praat met dertig gemeenten over klimaatadaptatie

Gepubliceerd 30 januari 2020

Martine Leewis is sinds januari 2020 klimaatambassadeur bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Zij gaat de komende tijd bij dertig gemeenten langs om te praten over wat ze al doen aan klimaatadaptatie, waar ze tegenaan lopen en wat hun ambities zijn.

Waarover gaat de ambassadeur in gesprek?

In die gesprekken onderzoekt de ambassadeur wat elke gemeente nodig heeft om de omgeving klimaatbestendig in te richten. Ze kijkt daarbij ook naar hoe de gemeenten hun gezamenlijke doel voor de langere termijn kunnen halen: ‘Nederland in 2050 klimaatbestendig en waterrobuust ingericht’. Daarnaast onderzoekt ze wat gemeenten op korte termijn nodig hebben om maatregelen in te voeren die de effecten van klimaatverandering tegengaan. Martine Leewis denkt ook met gemeenten mee over hoe ze hun plannen kunnen koppelen aan andere beleidsterreinen.

Wat gebeurt er met de resultaten?

Deze gesprekken helpen gemeenten op verschillende manieren:

  • De resultaten van de gesprekken worden gebruikt om ondersteuning voor gemeenten op te zetten.
  • De ambassadeur kan tips en tricks met hen delen van andere gemeenten.
  • De ambassadeur deelt haar inzichten met de Deltacommissaris.

Terugblik en interview

Martine Leewis zal op de website van VNG regelmatig terugblikken op haar gesprekken. Na de gesprekken met de dertig gemeenten zullen we haar hierover interviewen. We verwachten dat het interview dan in de lente of het begin van de zomer op dit kennisportaal komt.