Online leren over klimaatadaptatie? Volg een MOOC!

Gepubliceerd 20 april 2020

Wil je vanuit huis meer leren over klimaatadaptatie? Dat kan! Via online MOOCs kun je gratis onderwijs volgen. Er zijn verschillende MOOCs beschikbaar over klimaatadaptatie.

Wat is een MOOC?

MOOC staat voor Massive Open Online Course: een gratis cursus die voor iedereen online beschikbaar is. Een MOOC bestaat meestal uit een combinatie van video’s, teksten en opdrachten. Je kunt vaak zelf bepalen wanneer je de lessen volgt. Soms kun je aan het eind van de cursus ook een officieel certificaat aanvragen. Daar moet je meestal wel voor betalen. De meeste MOOCs zijn in het Engels.

Waar kun je MOOCs vinden?

Er zijn verschillende webplatforms die MOOCs aanbieden. Bekende platforms zijn coursera en edX. De cursussen zijn gemaakt door universiteiten en kennisinstellingen van over de hele wereld. Zoek op het onderwerp waarover je wilt leren, en je krijgt de beschikbare cursussen te zien. Soms hebben universiteiten ook een eigen webpagina waar al hun MOOCs te vinden zijn. Kijk maar eens op de cursuspagina’s van Wageningen University & Research en de Technische Universiteit Delft.

Voorbeelden van MOOCs over klimaatadaptatie

Er zijn verschillende MOOCs die gaan over klimaatadaptatie. Een voorbeeld is de cursus Nature Based Metropolitan Solutions, waarin je leert over de voordelen van groenblauwe oplossingen in de stad. Een ander voorbeeld is de cursus Climate Adaptation for Human Health. Die cursus gaat over oplossingen om de gevolgen van klimaatverandering op de volksgezondheid te beperken.


Foto: Thomas Klomp | Scherpgesteld