Noord-Veluwse tuinprofessionals gaan voor een duurzame aanpak

Gepubliceerd 11 februari 2020

Wateroverlast, tuinaanpak, biodiversiteit: het kwam allemaal aan bod tijdens de regionale bijeenkomst ‘Samen de handen uit de mouwen’ voor tuinprofessionals op donderdagavond 30 januari 2020. Op het Bouw & Infra Park in Harderwijk gingen hoveniers, stratenmakers, gemeenten en tuinvrijwilligers met elkaar in gesprek over een klimaatvriendelijke regio.

Bob Bergkamp, wethouder van de gemeente Oldebroek, opende de bijeenkomst. Hij benadrukte dat de veranderingen in het klimaat vragen om een gezamenlijke aanpak en creatieve oplossingen. Dit brengt kansen met zich mee voor hoveniers en stratenmakers. Goede voorbeelden kunnen daarbij helpen. Hij vroeg de mensen dan ook om actief mee te denken en interessante projecten aan te melden op de website van Veluwe Duurzaam.

Hovenier en huwelijksreparateur

Frans Ter Maten van Waterschap Vallei en Veluwe gaf een kijkje in zijn eigen keuken: hij vertelde over de discussie die hij had met zijn vrouw over zijn terras: moeten we het wel of niet betegelen? Het advies van de hovenier had de oplossing gegeven. ‘Je kunt dan naast hovenier ook nog huwelijksreparateur op je bus zetten’, grapte Ter Maten. Volgens hem is het de kunst om aan te sluiten bij de belevingswereld van de klant, ook als je de regio klimaatbestendig wilt maken. Verduurzamen is voor veel mensen namelijk meestal niet de aanleiding om een buitenruimte aan te pakken. Vaak is het eerder zo dat mensen een fijne tuin of een mooi gebied willen.

Workshops

In de workshops kwam naar voren dat je op veel manieren bij de belevingswereld van de klant kunt aansluiten. Als je bijvoorbeeld een mooie klimaatbestendige buitenruimte bij een bedrijf realiseert, creëer je tegelijk voor de medewerkers een prachtige plek om pauze te houden. Tijdens de workshops bleek ook dat iedereen zich ervan bewust is dat er meer ruimte voor water, plant en dier moet komen. Er kwamen verschillende ideeën en tips voorbij, zoals voordeelplantpakketten, voorbeeldtuinen en tuinadvies.

Grote opkomst

De opkomst was met ruim zestig deelnemers groter de verwacht. Het maakt duidelijk dat het klimaat ook in de tuinbranche een steeds grotere rol gaat spelen. Deze avond is onderdeel van een reeks van activiteiten voor tuinprofessionals, en maakt ook deel uit van een voorlichtingscampagne die Veluwe Duurzaam in 2020 voert voor een klimaatvriendelijke en klimaatbestendige regio.