Hoe koppel je regenwater het beste af? Doe mee aan een onderzoek!

Gepubliceerd 22 juni 2020

Er zijn verschillende manieren om regenwater af te koppelen. Maar niet elke manier werkt even goed. In opdracht van Waterportaal Zuidoost-Brabant probeert Regenwacht040 er met de Afkoppelsprint achter te komen wat het beste werkt. Heb jij ervaring met het afkoppelen van regenwater en wil je bijdragen aan het onderzoek naar de beste afkoppelstrategie? Doe dan mee met de Afkoppelsprint!

Waarom zou je water afkoppelen?

Door klimaatverandering wordt het zowel natter als droger in Nederland. Daar bestaat een mooie oplossing voor: regenwater afkoppelen. Daarmee zorg je ervoor dat het regenwater niet het riool inloopt en kun je het bovendien bewaren voor droge periodes. Het effect: minder wateroverlast bij regenbuien en minder watertekort in tijden van droogte.

Hoe ziet de Afkoppelsprint eruit?

De Afkoppelsprint bestaat uit 3 stappen:

  1. De eerste stap is een enquête. Daarmee verkennen de onderzoekers de ervaringen met afkoppelen: wat is er allemaal gedaan en wat zijn de verschillende effecten?
  2. De uitkomsten van de enquête bespreken de onderzoekers in verdiepingssessies. Daarin denken ze samen met kleine groepen experts na over mogelijke oplossingen.
  3. De resultaten uit de verdiepingssessies worden teruggekoppeld aan de deelnemers van de enquête. Daarna komen alle betrokkenen bij elkaar voor de laatste verfijningssessie.

Wil je meedoen?

Heb je ervaring met het afkoppelen van regenwater en wil je die ervaring delen? Dan nodigen we je uit om de enquête in te vullen. Dat kan tot 6 juli via de aanmeldlink op de website van Regenwacht040. En als je wilt, kun je later ook meedoen aan stap 2 en 3: de verdiepings- en verfijningssessies. Hierover krijg je een bericht nadat stap 1 van de Afkoppelsprint is uitgevoerd.

Wat is het doel van de Afkoppelsprint?

Het doel van de Afkoppelsprint is om inzicht te krijgen in welke manieren van afkoppelen wel en niet werken, welke goede oplossingen er al zijn en wat er nog ontwikkeld moet worden. Daarnaast gaat het ook om inzicht in de communicatie met bewoners: welke communicatie werkt wel en welke niet? Hoe krijg je bewoners mee? Uiteindelijk is het doel om bewoners te helpen regenwater op een goede manier af te koppelen.

Wanneer zijn de resultaten bekend?

In augustus ontvangt iedereen die heeft meegedaan een document met alle resultaten van de enquête. Deze resultaten komen dan ook op dit kennisportaal te staan. De uiteindelijke resultaten van het onderzoek zullen bekend worden na de verdiepings- en verfijningssessies. Ook deze uiteindelijke resultaten vind je dan op het kennisportaal.

Hoe helpt de Afkoppelsprint bewoners verder?

Hoe de Afkoppelsprint bewoners precies gaat helpen met afkoppelen, is nog niet bekend. Het eindresultaat kan bijvoorbeeld zijn dat er een tool komt die je helpt om tot een goede keuze van oplossingen te komen. Of dat er verschillende afkoppelpakketten beschikbaar komen waarmee het voor elke bewoner mogelijk en makkelijk wordt om mee te doen. Want één ding is in ieder geval duidelijk: klimaatadaptatie is maatwerk. Verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen: de bodemsoort, de bodemgesteldheid, de grootte en inrichting van de tuin en de wensen en mogelijkheden van bewoners.

Wat is Regenwacht040?

Regenwacht040 is er voor de bewoners van Eindhoven. Het doel van dit initiatief is om bewoners en ondernemers meer bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen aan klimaatadaptatie. Regenwacht040  is opgericht door Fien Dekker van Rain(a)Way en Anouk van der Poll van de Embassay of Water, en maakt deel uit van de landelijke Regenwacht.