Onderzoeksproject ‘Verwachting extreme neerslag’ gaat pilotfase in
Door klimaatverandering komt extreme neerslag steeds vaker voor. Extreme buien veroorzaken plaatselijk veel overlast en zorgen voor grote schade waarvoor mensen vaak niet verzekerd zijn. Daarom werkt Weather Impact samen met het KNMI en Hydrologic aan de ontwikkeling van een beter waarschuwingssysteem voor extreme neerslag. Het doel van dit waarschuwingssysteem is om tijdig te kunnen voorspellen waar en wanneer piekbuien precies vallen, zodat je op tijd maatregelen kunt nemen.
Waarom is dit waarschuwingssysteem nodig?
Op dit moment is het nog niet altijd mogelijk om extreme buien goed te voorspellen. Daardoor kunnen ze voor grote schade zorgen. Dit geldt zowel voor de stad als voor de landbouw. Ook wegen kunnen beschadigd raken. Daarnaast is dit waarschuwingssysteem nodig omdat de huidige informatie over extreme buien niet altijd duidelijk en makkelijk beschikbaar is.
Voor wie is dit waarschuwingssysteem bedoeld?
Het waarschuwingssysteem is bedoeld voor overheidsinstanties zoals gemeentes, waterschappen, Rijkswaterstaat en de veiligheidsregio’s. Die hebben allemaal hun eigen specifieke behoeftes. In het onderzoeksproject ‘Verwachting extreme neerslag’ onderzoeken Weather Impact en het KNMI hoe je het waarschuwingssysteem het beste kunt afstemmen op de gebruikers. Ze werken ook nauw samen met deze gebruikers om te onderzoeken wat de risico’s en gevolgen zijn van extreme buien.
Hoe werkt dit waarschuwingssysteem?
Het nieuwe systeem combineert verschillende databronnen met informatie over de verwachting voor de korte termijn en voor de lange termijn. Daardoor is de informatie toegankelijker en gebruiksvriendelijker. Met behulp van meerdere simulaties kun je berekenen hoe groot de kans is op een extreme bui. Het systeem wordt ontwikkeld in HydroNET, een online weer- en waterinformatieplatform van HydroLogic.
Wanneer is het waarschuwingssysteem klaar om te gebruiken?
Weather Impact en het KNMI werken sinds 2019 aan een prototype van het waarschuwingssysteem. In mei 2020 zijn ze gestart met de bouw ervan en vanaf 1 oktober gaat de pilot officieel van start. Tijdens deze pilot testen ongeveer 20 eindgebruikers een jaar lang dit prototype. Het is de bedoeling dat het waarschuwingssysteem in september 2021 op de markt komt.