Online alternatieven voor de risicodialoog in coronatijd

Gepubliceerd 28 mei 2020

Na de uitvoering van stresstesten zijn veel gemeenten er klaar voor om risicodialogen te voeren. Maar toen brak het coronavirus uit … Hoe voer je een risicodialoog als je zoveel mogelijk thuis moet blijven en we afstand van elkaar moeten houden? Gelukkig zijn er online veel alternatieven voor bijeenkomsten zoals de risicodialoog. Benieuwd? Blader dan eens door de Inspiratiegids Digitale Participatie en de Handreiking Participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis.

Yigall Schilp van het Deltaprogramma Ruimtelijke adaptatie: 'Deze gidsen bieden veel goede voorbeelden, praktische tips en ervaringen voor digitale risicodialogen. Daarmee sluiten ze in deze rare tijden mooi aan op de Routekaart voor risicodialogen. De gidsen zijn een handig hulpmiddel om de risicodialogen goed voor te bereiden en ze voort te zetten. Dat is belangrijk om te kunnen blijven werken aan de ambities uit het Deltaplan Ruimtelijke adaptatie.'

Tools op verschillende participatieniveaus

De Inspiratiegids Digitale Participatie (pdf, 1.3 MB) helpt je om burgers via digitale tools bij overheidsprocessen te betrekken. Je leest er tips, best practices en digitale tools die je kunnen helpen bij digitale participatie. Kun je de risicodialoog die je al begonnen was, online voortzetten? Hoe doe je dat? Welke tool is het meest geschikt voor je doel? En mag het ook allemaal digitaal? Waar moet je rekening mee houden? Er zijn verschillende niveaus waarop partijen kunnen participeren: inzicht krijgen in proces en besluitvorming, meepraten en ideeën of klachten delen, en meebeslissen. Voor elk niveau zijn er meerdere tools die je kunt gebruiken.

Alternatief per type bijeenkomst

De Handreiking Participatie-inspiratie tijdens de coronacrisis (pdf, 734 kB) geeft online alternatieven van ‘echte’ informatiebijeenkomsten. Eerst zie je de stappen die je moet nemen om te besluiten welke online tools je het beste kunt inzetten. Daarna zie je voor elk type bijeenkomst welke tools daarvoor geschikt zijn, of ze geld kosten en of je er veel kennis en ervaring voor nodig hebt. Ook staan er verschillende voorbeeldcases in die je als inspiratie kunt gebruiken.