Onze winters worden zachter

Gepubliceerd 2 maart 2020

Het is maart en de meteorologische winter van 2019-2020 is dus voorbij. Maar echt winterweer is het niet geweest. Een wat koude nacht na kerst en een paar sneeuwvlokken in het noorden van het land, meer was het niet. De temperatuur kwam overdag nauwelijks onder nul en de gemiddelde temperatuur van deze meteorologische winter komt uit op 6,4 graden. Dat is de op één na hoogste gemiddelde wintertemperatuur sinds de metingen. Zo’n hoge waarde was in 1900 vrijwel onmogelijk. Door klimaatverandering komt zo’n hoge wintertemperatuur nu één keer in de zes jaar voor.

Het vriest veel minder

Het vriest veel minder dan vroeger. Hoe streng een winter is, kun je meten met het ‘koudegetal’. Dat zijn alle daggemiddelde temperaturen onder nul in De Bilt bij elkaar opgeteld, zonder het minteken. Deze winter was het alleen wat koud op 28 december 2019, waardoor het koudegetal van deze winter maar 0,1 was. Dat is een heel groot verschil met de winters van vroeger: in 1963 bijvoorbeeld was het koudegetal 337,2 en in 2010 was het 94,7. Het record in 2014 van 0,0 halen we dit jaar net niet.

Het wordt warmer

Met 6,4 graden is de wintergemiddelde temperatuur dit jaar de één na hoogste ooit gemeten. De hoogste is gemeten in 2007 waarin de wintergemiddelde temperatuur 6,5 graden was. Ter vergelijking: voor 1900 is de hoogste waarde 5,3 graden, gemeten in 1737 en 1796. Een statistische analyse van de reeks vanaf 1901 laat zien dat de kans op zo’n milde winter nu ongeveer eens per zes jaar is.


Afbeelding: de Klimaateffectatlas toont het aantal vorst- en ijsdagen in Nederland.

Vorst- en ijsdagen in de toekomst

In de Klimaateffectatlas kun je zien wat voor effect klimaatverandering heeft op het aantal vorst- en ijsdagen in Nederland. In de tool kun je onder de tab ‘hitte’ zien hoeveel vorst- en ijsdagen er gemiddeld in het huidige klimaat voorkomen, en hoe dit mogelijk verandert in 2050. De zachte winter van dit jaar past goed in dat patroon. Zolang de opwarming van de aarde doorgaat, krijgen we steeds meer van dit soort winters.