Pilot op Texel om grootschalig water op te slaan
Dit is de derde zomer op rij dat we te maken hebben met een lange periode van droogte. Dat betekent voor boeren een verbod op beregening en een risico op mislukte oogsten. Boeren op Texel zijn daarom het pilotproject ‘Zoete Toekomst Texel’ gestart, waarmee ze het droogteprobleem willen oplossen. Met dit project kunnen de boeren op grote schaal regenwater opslaan in twee gigantische ondergrondse opslagsystemen.
Texel wil al jaren water opslaan
Op Texel leeft onder boeren al jaren de wens om zelfvoorzienend te zijn op het gebied van zoetwater. Op het eiland is namelijk geen aanvoer van zoetwater uit rivieren en het IJsselmeer. Ook geldt er het hele jaar door een verbod op beregening van drinkwater. De boeren houden er daarom rekening mee dat de oogst ongeveer één keer in de vier jaar mislukt. Daarnaast valt er in de winter juist heel veel neerslag, zoveel zelfs dat het in de Waddenzee moet worden gepompt. Zo gaat er jaarlijks 44 miljoen m3 aan zoetwater verloren.
Ondergrondse opslag op twee locaties
De komende drie jaar vangen de initiatiefnemers van de pilot op twee locaties water op in ondergrondse waterputten. Hierin verwachten ze in totaal 300.000 m3 water vast te kunnen houden. Dat water kan tijdens droge perioden naar zo’n 50 tot 100 hectare aan akkers worden gepompt. Daarnaast bekijken de initiatiefnemers of ze ook zoetwater uit de duinen via leidingen naar de waterputten kunnen vervoeren. Op beide locaties doen zes boeren mee aan de pilot.
Pilot officieel van start gegaan
De boeren zijn deze pilot gestart samen met LTO Noord en Acacia Institute. Ze krijgen daarbij financiële steun van onder andere het Waddenfonds, de provincie Noord-Holland, de gemeente Texel en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Met de goedkeuring van het Waddenfonds is de pilot op 6 juli officieel van start gegaan en hij loopt tot eind 2023. Als de pilot een succes is, kunnen de opslagsystemen ook toegepast worden op andere eilanden en het vasteland.