Podcastserie Over Water & Klimaat: het tweede seizoen is begonnen

Gepubliceerd 12 september 2020

De podcastserie Over Water & Klimaat van het Deltaprogramma is begonnen aan haar tweede seizoen. Je kunt nu de eerste aflevering van seizoen 2 beluisteren, via een podcast-app of via deltacommissaris.nl/podcast. De komende maanden verschijnt er eens in de twee weken een nieuwe aflevering. Hieronder vertellen we waar de eerste aflevering over gaat en geven we een overzichtje van de volgende afleveringen.

Wat is het verschil met het eerste seizoen?

Het tweede seizoen gaat vooral over wat er nu al gebeurt om Nederland aan te passen aan klimaatverandering en zeespiegelstijging. Het eerste seizoen ging vooral over wat er bekend is over klimaatverandering en de gevolgen ervan, en wat dat betekent voor het Nederlandse beleid. Toen zaten de interviewers vooral aan tafel met verschillende experts. Dit seizoen gaan ze naar buiten.

Eerste aflevering: Water voor het westen

In de eerste aflevering gaat Hajo Magré naar de Lopikerwaard. Daar gaat hij in gesprek met Peter Hesen van het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden en met Martien van Rossum, melkveehouder in Polsbroek. In de Lopikerwaard is het waterschap bezig met een oplossing voor de droogte: het wil de klimaatbestendige wateraanvoer (KWA) uitbreiden, zodat er extra water vanuit het midden naar het westen van Nederland kan worden aangevoerd. De KWA bestaat uit verschillende kanalen en sloten, en gaat dwars door de polder. In deze aflevering legt Peter Hesen uit waarom en hoe het waterschap de KWA wil uitbreiden. Maar niet iedereen is daar blij mee. Melkveehouder Martien van Rossum legt uit hoe hij en andere boeren in de Lopikerwaard last kunnen hebben van de uitbreiding.

Volgende afleveringen

De eerste aflevering is op 10 september verschenen. In het schema hieronder staat wanneer de volgende afleveringen verschijnen.

  • 24 september: aflevering 2 – Hierdense Beek
  • 8 oktober: aflevering 3 - Schouwen-Duiveland
  • 22 oktober: aflevering 4 – Afsluitdijk
  • 5 november: aflevering 5 - Tilburg

Podcasts zijn on-demand radioprogramma’s die je kunt beluisteren wanneer het jou uitkomt. Daarmee lijken ze op YouTube of Netflix, alleen zijn podcasts puur om naar te luisteren. Er zit geen beeld bij. Het aantal luisteraars groeit de laatste twee jaar flink.