Dampende trottoirtegel wint RIONEDinnovatieprijs

Gepubliceerd 8 februari 2020

De ZOAK® klinker van TileSystems is door de deelnemers aan de RIONEDdag uitgeroepen tot rioleringsinnovatie van 2020. De klinkers en tegels van Zeer Open Afval Keramiek laten regenwater door en kunnen 6,5 mm water bergen. Dat water verdampt weer en draagt bij aan temperatuurverlaging.

Rob Alards en Maarten Rijs van TileSystems presenteerden de nieuwe bestrating voor trottoirs, pleinen en terrassen. “Met de ZOAK® klinker pak je twee klimaatproblemen aan: opvang van regenwater en vermindering van hittestress” vertelt Rob Alards. Maarten Rijs vult aan: “ZOAK staat voor Zeer Open Afval Keramiek en is een volledig circulair product uit gerecycled keramiek.” De klinker is vorstbestendig, geluidreducerend, kleurvast, zeer sterk en zelf ook te recyclen.

Rioned Innovatieprijs

Afbeelding: v.l.n.r.: Rob Alards (TileSystems), Joost van Oostrum (Stichting RIONED) en Maarten Rijs (TileSystems) | (Foto: Michelle Muus/Stichting RIONED).

De deelnemers aan de RIONEDdag van 6 februari in Utrecht kozen de winnaar van de RIONEDinnovatieprijs na presentaties door de vier genomineerden. De RIONEDdag is het jaarlijkse congres op gebied van stedelijk waterbeheer met dit jaar meer dan 700 aanwezigen van gemeenten, waterschappen en bedrijven.

Nominaties

Er waren totaal negen inzendingen voor de RIONEDinnovatieprijs. Bekijk de inzendingen op de website van RIONED. De drie andere nominaties voor de prijs waren:

  • Beter digitaal samenwerken: De combinatie van BIM, SE en GIS maakt beter digitaal samenwerken mogelijk. Een nieuwe ontwikkeling van de gemeente Rotterdam (Corné Helmons) en Gebiedsmanagers (Peter Caesar).
  • Kolkgoot: Met de Kolkgoot stroomt regenwater door het trottoir. Een innovatief product van Bleijko (Peter Broos) en de gemeente Veere (Thomas van Sluijs).
  • SAM4: SAM4 maakt voorspellend onderhoud aan pompen en andere kritische assets mogelijk. Een vernieuwing van Semiotic Labs (René Wellens) en Hoogheemraadschap van Rijnland (Richard van Leeuwen).