Steeds meer schade door extreme neerslag en storm
In Nederland vallen steeds vaker extreme buien. Deze buien veroorzaken steeds meer schade aan woningen: in drie jaar tijd is het aantal gemelde schades door wateroverlast met 77 procent gestegen. Daarnaast is het aantal schades door storm in die drie jaar zelfs ruim verdubbeld.
Schade in cijfers
Uit cijfers van Interpolis blijkt dat er in de eerste helft van 2020 bijna 6.500 schademeldingen waren door regen, sneeuw of smeltwater. Dat is 77% meer dan in het eerste halfjaar van 2017: toen waren er ongeveer 3.650 meldingen. En het aantal schademeldingen door storm is opgelopen van ruim 6.000 in 2017 tot bijna 14.000 meldingen in 2020. Huiseigenaren claimen bij extreme regen gemiddeld zo’n € 2.000 aan schade via hun opstal- of inboedelverzekering. De totale schade loopt in sommige gevallen zelfs op tot tientallen of zelfs honderden miljoenen euro’s.
Extreem weer komt vaak onverwachts
Extreem weer, zoals een hoosbui of storm, komt meestal onverwachts. Mensen worden er vaak door verrast. Het Verbond van Verzekeraars werkt daarom nu samen met het KNMI en Early Warning Systems aan een systeem waarmee verzekeraars hun klanten op tijd waarschuwen en vertellen wat ze kunnen doen om schade te voorkomen. Veel verzekeraars hebben dit tijdens een storm afgelopen winter al gedaan. Ook waren er toen veel waarschuwingen vanuit de media. Dat hielp, want veel mensen bleven thuis en bereidden zich goed voor op de storm. Daardoor waren er veel minder schademeldingen dan verwacht.
Voorkom schade met groen dak of regenton
Huiseigenaren of woningcorporaties kunnen schade ook voorkomen door maatregelen te nemen: met een regenton in je tuin bijvoorbeeld kun je regenwater afkoppelen van het riool. Doordat de regenton het water uit de regenpijp opvangt, help je voorkomen dat het riool overbelast raakt. En het water kun je bijvoorbeeld gebruiken voor je tuin tijdens een droge periode. Een andere maatregel waarmee je waterschade voorkomt is een groen dak, dat zo’n 25 liter water per m2 vasthoudt. Ook daarmee kun je de druk op het riool verminderen.
Schade zal verder toenemen
Op basis van klimaatscenario’s van het KNMI is het de verwachting dat extreme regen, hagel en droogte door klimaatverandering de komende decennia nog verder gaan toenemen. Schadeclaims zullen dus steeds meer toenemen, en verzekeraars zullen steeds meer moeten uitkeren. De premie van verzekeringen zal daardoor stijgen. Per jaar zal de schade door extreme neerslag voor verzekeraars toenemen met ruim 100 miljoen euro bij huiseigenaren. Het Verbond van Verzekeraars verwacht zelfs dat wateroverlast en droogte door klimaatverandering in het extreemste scenario meer dan 250 miljoen euro extra per jaar zal kosten.