Nederlanders dragen graag bij aan schoon en voldoende water

Gepubliceerd 28 oktober 2020

Drie op de vier Nederlanders vinden dat ze zelf iets moeten doen om wateroverlast en watertekort te voorkomen. En iets meer dan de helft doet dat ook al. Dat blijkt uit een onderzoek dat de Unie van Waterschappen heeft laten uitvoeren onder ruim duizend Nederlanders.

Foto: Nanda Sluijsmans

Steeds waterbewuster

De meeste Nederlanders zijn zich ervan bewust dat het belangrijk is om zelf bij te dragen aan schoon en voldoende water in Nederland. 81% denkt dat we in de toekomst steeds vaker met langere periodes van droogte te maken krijgen. En 77% denk dat er steeds vaker hevige regenbuien zullen vallen. Vijftigplussers dragen over het algemeen meer bij dan jongeren, die graag meer zouden willen doen maar vaak niet weten hoe.

Wat doen Nederlanders al?

Het onderzoek laat onder andere de volgende resultaten zien:

  • Om wateroverlast en droogte tegen te gaan, vervangt bijna de helft van de mensen met een tuin tegels door planten of ander groen.
  • 16% van de Nederlanders met een eigen dak heeft het vergroend om wateroverlast tegen te gaan.
  • Steeds meer scholen leggen watervriendelijke schoolpleinen aan.
  • Twee op de drie Nederlanders dragen bij aan schoon water door chemisch afval te scheiden, en tampons en vochtige doekjes in de afvalbak te gooien.

Wat doen de waterschappen?

De waterschappen zorgen ervoor dat we veilige dijken hebben, dat er genoeg water is, dat het water in sloten en plassen schoon is en dat het rioolwater gezuiverd wordt. Meer dan de helft van de Nederlanders kent deze taken van de waterschappen. Maar de waterschappen kunnen het niet alleen: burgers moeten zelf ook een bijdrage leveren. De meeste mensen weten dat, maar niet iedereen weet hoe.

Wat kun je zelf doen?

Met de campagne Waterbazen laat de Unie van Waterschappen zien wat je allemaal zelf kunt doen. Naast afval scheiden en tegels vervangen door groen, is het bijvoorbeeld ook belangrijk om eendjes geen brood te voeren, kleding te kopen zonder microplastics en aquariumplanten niet in de sloot te gooien. Wil jij ook weten op welke manieren je allemaal kunt bijdragen aan schoon en genoeg water? Ga dan naar de website van de campagne Waterbazen of kijk op onswater.nl.