De Urban Waterbuffer als oplossing voor wateroverlast en droogte in de stad

Gepubliceerd 19 oktober 2020

Kennisinstituten, ingenieursbureaus, toeleveranciers en eindgebruikers hebben samen onderzoek gedaan naar de Urban Waterbuffer. Met de Urban Waterbuffer kunnen steden regenwater ondergronds opslaan en later weer terugwinnen als er tijdens een droge periode tekort is aan water. Na drie jaar ligt er nu een eindrapport met de resultaten.

Wat is een Urban Waterbuffer precies?

Een Urban Waterbuffer bestaat uit verschillende onderdelen. Als het regent leiden ze het water niet naar het riool, maar naar ondergrondse buizen die het water met behulp van planten zuiveren. Daarna voeren buizen het water af naar diepere zandlagen in de bodem. Daar kun je het water opslaan en later terugwinnen via putten.

Een Urban Waterbuffer zorgt er in een proces van vijf stappen voor dat je regen kunt opvangen en weer kunt gebruiken. Dit zijn de vijf stappen:

  • Opvangen
  • Vasthouden
  • Zuiveren
  • Opslaan
  • Gebruiken

Hoe vond het onderzoek plaats?

Eerst hebben de onderzoekers vier locaties uitgezocht in de steden Den Haag, Rotterdam en Rheden. Ze hebben onder meer gekeken naar hoe regen daar voor overlast zorgde en een ontwerp gemaakt van een waterbuffer voor elke specifieke locatie. Ook hebben ze berekend hoeveel het zou kosten om een waterbuffer aan te leggen. Op de Lentsesteeg in Rheden en bij het voetbalstadion van Sparta in de Rotterdamse wijk Spangen hebben de onderzoekers ook daadwerkelijk waterbuffers aangelegd. Sparta kon het water bijvoorbeeld goed gebruiken om de sportvelden te onderhouden. Hoe de waterbuffer bij Sparta werkt kun je hieronder zien.

Urban Waterbuffer pilot bij het voetbalstadion van Spart.

Meekoppelkans

Bewoners in Spangen wilden dat hun wijk groener werd, wat een mooie meekoppelkans opleverde tijdens de aanleg van de Urban Waterbuffer. De planten zuiveren in Spangen niet alleen het water maar vergroenen ook de openbare ruimte.

Wat gebeurde er toen de waterbuffers waren aangelegd?

De onderzoekers monitorden nauwkeurig hoe de waterbuffers het water opsloegen, zuiverden en weer terugwonnen. Ook vergeleken ze de kosten van de waterbuffer met wat die financieel opleverde. Voor Spangen bleek de investering in een waterbuffer gunstig omdat de kosten voor watergebruik flink omlaag gingen. Tot slot gebruikten de onderzoekers de resultaten en ervaringen in Rotterdam en Rheden om de hydrologische, hydrochemische, economische en ruimtelijke effecten van een Urban Waterbuffer in beeld te brengen.

Waarom is dit onderzoek uitgevoerd?

Steden hebben steeds vaker te maken met een tekort aan water door langere perioden van droogte. Daarnaast hebben ze te maken met wateroverlast als het heel hard regent. In steden met veel verharding stroomt het water meteen het riool in. Dan ben je het water kwijt. Met een Urban Waterbuffer voer je het water niet af, maar zuiver je het en houd je het ondergronds vast, waar niemand er last van heeft. Tijdens een lange periode van droogte kun je het bewaarde water dan weer gebruiken.