Maak het verschil, vergroen je bedrijventerrein!
Bedrijventerreinen vergroenen biedt veel kansen op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. In de brochure Bedrijventerreinen & Biodiversiteit lees je waarom. Ook vind je er een stappenplan dat je op weg helpt als je zelf een bedrijventerrein wilt vergroenen.
Waarom bieden bedrijventerreinen veel kansen?
Er zijn verschillende redenen waarom bedrijventerreinen veel kansen bieden op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie. Ten eerste beslaan ze 17% van de bebouwde omgeving, wat een groot oppervlak is. Ook groeien deze terreinen sneller dan de woningbouw. Het heeft dus veel effect als je deze terreinen vergroent. Daarnaast grenzen veel bedrijventerreinen aan natuur of platteland, waardoor ze een verbindingszone kunnen vormen tussen natuur, platteland en stad. Zo’n verbindingszone zorgt ervoor dat de biodiversiteit toeneemt.
Koppel kansen en kies juiste moment
Je kunt een bedrijventerrein het beste vergroenen als je al van plan was om het te herstructureren of als je een nieuw bedrijventerrein aan het ontwikkelen bent. Dat zijn de momenten waarop je voor een fundamenteel andere aanpak en indeling kunt kiezen. Die momenten zijn bovendien een mooie kans om meerdere doelen tegelijk aan te pakken. Zo zijn groene en blauwe structuren niet alleen goed voor de biodiversiteit, maar kunnen ze ook hittestress, wateroverlast en droogte tegengaan. Hetzelfde geldt voor groene daken en gevels. Daarnaast heeft groen een positieve invloed op de gezondheid. Bijvoorbeeld bij werknemers die in de pauze door het groen kunnen wandelen.
Mooie voorbeelden en praktisch stappenplan
In de brochure staan verschillende voorbeelden van groene bedrijventerreinen. Voorbeelden zijn TU Delft Campus Zuid, Ecomunitypark in Oosterwolde, Kempisch bedrijvenpark in Bladel, Wijkevoort in Tilburg en Business Park Amsterdam Osdorp. Daarnaast vind je in de brochure een praktisch stappenplan, dat je kunt volgen als je zelf een bedrijventerrein wilt gaan vergroenen.
Brochure gemaakt door SKBN en Tijdelijke Natuur
De brochure (pdf, 4.4 MB) is gemaakt door de Stichting Kennisalliantie Bedrijventerreinen Nederland (SKBN) en de Stichting Tijdelijke Natuur. Zij hebben dat gedaan op basis van de paper ‘Hoe kan de ontwikkeling van bedrijventerreinen bijdragen aan het behoud en herstel van de biodiversiteit’.