2020 was warm, droog, zonnig én nat
In 2020 was het in Nederland droog, warm, zonnig én nat. Het was in 2020 met een gemiddelde temperatuur van zo’n 11,7 °C samen met 2014 het warmste jaar sinds het begin van de metingen. De maand februari was bijna vier graden warmer dan gemiddeld én was tegelijk de natste februari sinds het begin van de metingen. Na februari werd het heel erg droog en zonnig. Er vonden veel natuurbranden plaats, vooral in Gelderland en Noord-Brabant.
Zachte winter
Januari begon droog en zacht: het was drie graden warmer dan gemiddeld. Op 31 januari was het 12,5 °C: nooit eerder was het zo warm op die dag. Februari was extreem zacht: gemiddeld 7,2 °C, maar liefst 3,9 graden warmer dan gemiddeld. Tegelijk was het in februari ongekend nat in het hele land: er viel 147 millimeter regen tegenover een gemiddelde neerslag van 57 millimeter. Op 16 februari was er weer een warmterecord: in de Bilt werd het toen 16,7 °C en in de Limburgse gemeente Arcen werd het zelfs 18,3 °C. In die gemeente werd het ook vorig jaar in de winter het warmst van Nederland.
Zon en droogte in april en mei
Na de extreem natte maand februari werd maart juist droger dan normaal. In april en mei werd de droogte ernstig. In april viel er 11 millimeter regen waar er normaal gemiddeld 42 millimeter valt. En in mei viel er 15 millimeter tegenover gemiddeld 61 millimeter. April brak een zonrecord en mei was de op een na zonnigste mei. Door al die zon verdampte er veel vocht, waardoor de droogte nog erger werd. Opvallend waren ook de twee dagen nachtvorst op 13 en 14 mei.
De droogte en warmte houden aan
In juni was het bovengemiddeld regenachtig, en een graad warmer dan gemiddeld. Op 14 juni leidden stortbuien tot overlast in het zuiden en het zuidwesten van het land. In onder meer Weert, Helmond en Den Haag kwamen straten en wegen blank te staan. Op sommige plaatsen viel er bijna 200 millimeter regen. In andere delen van het land viel juist weinig waardoor de droogte aanhield. Augustus was ook uitzonderlijk warm: alleen in 1997 was het die maand warmer. Van 5 tot en met 17 augustus was er een hittegolf. Deze hittegolf telde negen tropische dagen waarbij het overdag warmer dan dertig graden werd. Op 8, 9 en 11 augustus werden er warmterecords gebroken.
Droogte in het zuidoosten
Eind september was het landelijk neerslagtekort 244 millimeter. Alleen in 1976 en 2018 was het tekort in september nog groter. Vooral in het zuidoosten van Nederland hield de droogte aan, ondanks de bovengemiddelde regen in oktober.
Het jaar eindigt zacht, droog en nat
De herfstmaanden waren opnieuw warm en droog. Oktober was 0,6 graden warmer dan gemiddeld. November was met een gemiddelde temperatuur van 8,9 °C meer dan 2 graden warmer dan het normale gemiddelde van 6,7 °C. Op 2 november werd het zelfs 19,3 °C. En ook december was met een gemiddelde temperatuur van 5,6 °C bijna twee graden warmer dan het normale maandgemiddelde van december. Daarnaast was december erg nat: in deze maand veranderde het landelijk neerslagtekort in een neerslagoverschot. Maar op sommige plekken is er nog steeds een tekort van ruim 200 millimeter.
Droog of nat: grote verschillen
De verschillen in neerslag waren groot. Zo viel er in Bergen in Noord-Holland 231 millimeter in de maand oktober, meer dan vier keer zoveel als in Midden-Limburg. Daar viel toen slechts 51 millimeter. De hoeveelheid neerslag in het land verschilt enorm, waardoor sommige plekken erg nat en andere juist erg droog zijn. In Den Helder ontstond een overschot van 47 millimeter, terwijl het Limburgse Ell een tekort had van meer dan 300 millimeter. In Ell was het daardoor net als in 2019 erg droog.