CAS 2021 geeft richting aan klimaatadaptatie

Gepubliceerd 23 april 2021

Hoe kunnen we de uitkomsten van de internationale Climate Adaptation Summit (CAS) 2021 de komende tijd toepassen? Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, dat deze online conferentie afgelopen januari organiseerde, laat dit zien in een helder overzicht.

Vanaf nu kan iedereen het Engelstalige “CAS 2021 Reporting Out Document (pdf, 11 MB)” downloaden. Dit document biedt een terugblik op de conferentie en presenteert alle resultaten, plannen en ontwikkelingen die de deelnemers tijdens het programma met elkaar hebben gedeeld. Het document geeft een overzicht van maatregelen, mechanismen en instrumenten voor de uitvoering, financiering en monitoring van allerlei vormen van klimaatadaptatie.

Adaptation Action Agenda

De opbrengsten van CAS 2021 vormen samen de Adaptation Action Agenda. Op deze agenda staan de acties en middelen die ons helpen om de wereld tot aan 2030 aan te passen aan het veranderende klimaat. De agenda is gepresenteerd als routekaart. Aan de orde komen thema’s die spelen op het gebied van economie, samenleving en milieu. De Adaptation Action Agenda legt een duidelijk verband met de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (Sustainable Development Goals) van de Verenigde Naties. Speciale aandacht is er voor versnelling van klimaatadaptatie in Afrika en voor de rol van jongeren.

Agenda is basis voor beslissende evenementen

De Adaptation Action Agenda vormt een belangrijke basis voor beslissende evenementen later dit jaar, zoals de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in september en de klimaattop COP26 in november.