COP26 in Glasgow deze week van start

Gepubliceerd 1 november 2021

Op zondag 31 oktober is de COP26 van start gegaan, de 26ste klimaattop van de Verenigde Naties over klimaatverandering. De COP26 duurt van 31 oktober tot 12 november en vindt plaats in Glasgow. Tijdens deze belangrijke klimaattop proberen landen afspraken te maken om de uitstoot van broeikasgassen verder terug te dringen. Het doel hiervan is om het Klimaatakkoord van Parijs na te komen en de opwarming van de aarde ruim onder de 2 graden Celsius te houden.

Ook adaptatie belangrijk

Het belangrijkste onderdeel van COP26 is mitigatie. Mitigatie gaat over de manieren waarop landen hun uitstoot van broeikasgassen moeten terugdringen om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Maar ook adaptatie is belangrijk. Nederland heeft bijvoorbeeld in aanloop naar de klimaattop voor het eerst een ‘Adaptation Communication’ opgesteld. In dit rapport laat Nederland aan de wereld zien wat Nederland nationaal en internationaal doet op het gebied van klimaatadaptatie.

Integrale aanpak mitigatie en adaptatie

Wageningen University Research (WUR) pleit voor een integrale aanpak van mitigatie en adaptatie. Voor de WUR is adaptatie altijd een belangrijk onderdeel van klimaatbeleid geweest. Tijdens COP26 volgen wetenschappers van de WUR de onderhandelingen en proberen delegaties van informatie te voorzien. De WUR heeft ook meegewerkt aan een liveprogramma dat de NOS vanavond tussen 20:33 en 21:33 uur uitzendt.