Meld je gemeente aan voor het NK Tegelwippen

Gepubliceerd 9 februari 2021

Wie haalt in 2021 de meeste tegels uit de stad en vervangt ze door groen? Vorig jaar won de gemeente Rotterdam het NK Tegelwippen, in een strijd tegen Amsterdam. Dit jaar daagt de organisatie van het NK alle Nederlandse gemeenten uit om mee te doen. Maak kans op de Gouden Tegel en schrijf je in!

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden, met als doel het vergroenen van tuinen. De activiteiten worden georganiseerd door een groot aantal groene organisaties. Zij hebben de handen ineengeslagen om de Nederlandse tuinen klimaatbestendiger te maken en de biodiversiteit te bevorderen - samen met de inwoners. Aangesloten organisaties zijn onder andere: Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling), Ons Water, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, NL Greenlabel en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Deze organisaties bieden een schat aan informatie en expertise om gemeenten op weg te helpen bij het vergroenen van de buitenruimte.  Zij weten hoe je mensen activeert, wat je moet doen om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen en welke planten bijdragen aan meer biodiversiteit. Om het NK Tegelwippen een vliegende start te geven, brengen ze al deze kennis overzichtelijk voor je bijeen.

Eén hectare gewipte tegels

Gemiddeld 40 procent van het stedelijk oppervlak bestaat uit tuinen. Het NK Tegelwippen stimuleert bewoners om hun tuinen te vergroenen of een geveltuin aan te leggen. Dit maakt de gemeente mooier, hitte- en waterbestendig en het vergroot de biodiversiteit. De competitie tussen Rotterdam en Amsterdam leidde tot één hectare gewipte tegels! Bekijk hier de video’s van het NK Tegelwippen 2020.

Schrijf je in!

Inschrijven doe je samen met een andere gemeente. Wie daag jij uit? Weet je het niet? Dan helpt de organisatie je met het vinden van een match. Het is ook mogelijk om zonder match deel te nemen. Deelname is makkelijk en gratis, het enige wat je nodig hebt is enthousiasme om - samen met de inwoners - zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen! Op de website staat alle informatie. Inschrijven kan ook via de website.


Foto: Sjon Heijenga

Meer informatie