Zo’n 60 internationale onderzoekers in Zwolle voor kennisuitwisseling over klimaatadaptatie als leidend principe

Gepubliceerd 11 oktober 2021

Op 30 september en 1 oktober werd de regio Zwolle bezocht door ruim zestig internationale onderzoekers, verbonden aan het 4TU Centre for Resilience Engineering (4TU RE). Dat is het kenniscentrum op het gebied van Resilience Engineering van de vier Technische Universiteiten in ons land: de TU Delft, de TU Eindhoven, de Universiteit Twente en Wageningen University & Research. Het 4TU RE organiseert deze tweedaagse elk jaar, met als doel om een brug te slaan tussen kennis en praktijk.

Wat is Resilience engineering?

Het vakgebied resilience engineering richt zich op het ‘veerkrachtiger maken’ van complexe technologische systemen. Het energienetwerk is een voorbeeld van zo’n complex technisch systeem.

Onderzoekers verdiepen zich in de regio

Tijdens de tweedaagse hebben de onderzoekers kennis met elkaar uitgewisseld rond het thema ‘veerkracht’ en vier praktijkcases behandeld. Eén van deze cases ging over de ontwikkelingen in de regio Zwolle. De onderzoekers waren uitgenodigd door het netwerk Climate Campus en Regio Zwolle (22 gemeenten in de provincies Overijssel, Gelderland, Flevoland en Drenthe). Voor de case Zwolle  bogen ze zich over de vraag hoe deze regio zich verder kan ontwikkelen tot een klimaatbestendige regio, en hoe klimaatadaptatie leidend kan worden bij alle ontwikkelingen in deze regio.

Klimaatexcursie in Zwolle

De onderzoekers hebben ook een boot- en fietstocht gemaakt door de stad Zwolle. Die leidde hen langs interessante klimaatprojecten, zoals de Spoorzone die is ingericht als superspons, het klimaatbestendig Kraanbolwerk en de nieuwbouwbuurt Frankhuis. De onderzoekers werden rondgeleid door klimaatexperts Nanco Dolman (Royal HaskingDHV) en Bas Agerbeek (Arcadis), en door stedenbouwkundige Henk Snel van de gemeente Zwolle.

Experimenteergebied voor klimaatadaptatie

Het bezoek is interessant voor Zwolle, omdat het Rijk deze regio pasgeleden heeft aangewezen als NOVI-gebied. Een NOVI-gebied is een gebied waar een extra impuls komt voor grote transities die passen bij de prioriteiten van de Nationale Omgevingsvisie. Zo’n gebied krijgt ook extra overheidssteun om grote integrale fysieke opgaven aan te pakken. Dat betekent bijvoorbeeld dat hier de komende jaren veel experimenten komen. De regio Zwolle moet een klimaatbestendige groeiregio en ‘Delta van de Toekomst’ worden. Het is daarbij de bedoeling dat klimaatadaptatie en water leidend worden bij alle ontwikkelingen. Niet alleen op het gebied van woningbouw, infrastructuur en agrarische bedrijvigheid, maar bijvoorbeeld ook bij sociaaleconomische ontwikkelingen. De status van NOVI-gebied maakt regio Zwolle daarbij interessant voor onderzoekers en (inter)nationale delegaties.

Hoe krijgt de case Zwolle vervolg?

Net als alle andere cases zijn er bij de case Zwolle ideeën ontwikkeld die kunnen worden opgevolgd met de vier technische universiteiten, en wordt er nagedacht over toekomstige samenwerkingsvoorstellen in projecten waar wetenschap de praktijk kan ontmoeten. Er blijft dus contact tussen de onderzoekers en de mensen uit de praktijk, om samen meer te bereiken. Niet alleen inzichten voor de regio zelf, maar ook voor de rest van Nederland en internationaal.

Meer over 4TU RE

Het 4TU RE en het DeSIRE Resilience Programma organiseren twee keer per jaar wetenschappelijke bijeenkomsten waarin wordt gewerkt aan uitdagingen op het gebied van water, energie, stedelijk, landbouw en transport. Daarnaast organiseert 4TU RE regelmatig bijeenkomsten en workshops met regionale en stedelijke overheden, zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Deze bijeenkomsten hebben vaak een praktisch vervolg, zoals gaming, een trainingsprogramma's of gezamenlijke projecten.