Jaarrecord van zware regendagen nu al verbroken

Gepubliceerd 24 augustus 2021

Afgelopen zondag 22 augustus zijn er weer flinke hoeveelheden regen gevallen. Dit keer vooral in delen van Friesland: het KNMI-station in Stavoren mat 87,3 millimeter neerslag. En een paar weerstations ten zuidoosten van Stavoren meldden zelfs dat daar die dag rond de 100 mm regen was gevallen. Hiermee zijn er weer een paar weerrecords verbroken.

Meeste dagen met zware neerslag

Met de zware regenbuien van zondag zijn er twee weerrecords verbroken:

  • Deze zomer is er in Nederland nu op vijftien dagen zware neerslag gevallen. Zware neerslag betekent dat er ergens meer dan 50 millimeter regen valt. Niet eerder is er in een zomer op vijftien dagen zware neerslag gevallen. Met deze vijftiende dag is daarmee een record verbroken. Het vorige record was veertien dagen, in 2006.
  • Dit jaar telt tot nu toe zeventien dagen met zware neerslag. Daarmee telt 2022 nu al de meeste dagen met zware neerslag ooit gemeten. Hiermee is dus ook het jaarrecord verbroken. Waarschijnlijk zal het aantal dagen nog oplopen, omdat de herfst meestal het natste seizoen is. Het vorige jaarrecord was zestien dagen, in 2006.

Explosieve toename zware neerslag

Het jaarlijkse gemiddelde aantal dagen met zware neerslag lag in de jaren ’80 en ’90 van de vorige eeuw nog op vijf. Begin vorige eeuw lag dat aantal nog lager. Deze eeuw is dat gemiddelde verdubbeld tot tien dagen met zware neerslag. In de hele twintigste eeuw waren er maar vijf jaren met meer dan tien dagen ergens in ons land zware neerslag. Deze eeuw zijn er al negen van die jaren geweest. Dat is een explosieve toename.

Oorzaak is klimaatverandering

De oorzaak van deze explosieve toename van het aantal dagen met zware neerslag is klimaatverandering. Door de opwarming kan de lucht namelijk meer waterdamp bevatten. Per graad opwarming produceert een regenbui ongeveer 12% meer neerslag. Inmiddels is het klimaat in ons land al met 1,5 graad opgewarmd. Een bui die begin vorige eeuw nog 40 mm aan regen gaf, zorgt nu voor 45 tot 50 mm aan regen. Als de aarde verder opwarmt, zal het aantal dagen met zware neerslag nog verder toenemen.

Bron: weer.nl