Nieuw kennisdossier: Groenblauwe bedrijventerreinen

Gepubliceerd 27 augustus 2021

Op bedrijventerreinen liggen veel kansen voor klimaatadaptatie. Werk jij op een bedrijventerrein en wil je het klimaatadaptief gaan inrichten? Of wil je als gemeente aan de slag om een bedrijventerrein te verduurzamen? Neem dan eens een kijkje in het nieuwe kennisdossier Groenblauwe bedrijventerreinen. Dit dossier kan je bijvoorbeeld op weg helpen als je aan de slag wilt, maar nog niet weet hoe. Of als je wilt weten hoe je klimaatadaptatie op bedrijventerreinen kunt koppelen aan andere duurzaamheidsthema’s.

Groenblauwe bedrijventerreinen: noodzaak en kansen

Bedrijventerreinen krijgen door de toename van extreem weer vaker te maken met schade en overlast. Niet alleen aan de panden en het perceel. Schade of overlast kan ook optreden in het bedrijfsproces, de productieketen of de afzetmarkt. Door bedrijventerreinen klimaatadaptief in te richten, kun je die schade en overlast verminderen. Je bereikt al heel veel door op bedrijventerreinen veel planten, gras en bomen aan te leggen. Als je die vergroening combineert met een goed werkend watersysteem op het terrein, kun je spreken van een groenblauw bedrijventerrein. Vergroening biedt daarnaast ook kansen voor biodiversiteit en een gezonde leefomgeving.

Veel partijen spelen een rol

Op bedrijventerreinen zijn veel partijen actief. Als je een bedrijventerrein klimaatbestendig wilt maken, is het belangrijk om al die partijen te betrekken. Zo is een deel van het bedrijventerrein openbare ruimte en andere delen zijn in bezit van pandeigenaren. En een gemeente heeft bijvoorbeeld bepaalde financiële regelingen die je kunt inzetten en een ondernemersvereniging heeft weer een handig netwerk om gebruik van te maken. In het kennisdossier vind je een infographic die je een beeld geeft van alle partijen, en die je kan helpen om iedereen bij het proces te betrekken.

Tips om te beginnen

Wil je zelf aan de slag en weet je niet waar je moet beginnen? Dan kun je het kennisdossier als houvast gebruiken. Je vindt hier tips en een stappenplan dat je kunt doorlopen. Enthousiasme en een sterke organisatie zijn de belangrijkste voorwaarden om echt aan de slag te kunnen.

Interesse in maatregelen?

Ben je vooral geïnteresseerd in concrete adaptatiemaatregelen voor bedrijventerreinen? Kijk dan eens op de website Bouwadaptief van de provincie Zuid-Holland. Daar vind je twaalf verschillende maatregelen en de effecten daarvan. En als je wilt weten welke maatregelen goed passen in een bepaalde situatie, is de brochure over groene bedrijventerreinen van de provincie Gelderland interessant.