Klimaatverandering zorgt voor meer sterfte door hitte

Gepubliceerd 7 juni 2021

Een derde van de Nederlandse sterfgevallen door hitte is het gevolg van klimaatverandering. Dat blijkt uit internationaal onderzoek. Dit betekent dat jaarlijks bijna 250 mensen sterven in Nederland aan hitte die door klimaatverandering wordt veroorzaakt.

Wat is er onderzocht?

Het onderzoek kijkt naar de invloed van hoge temperaturen op het aantal sterfgevallen in de periode 1991-2018. Daarnaast gebruikt het gegevens uit 732 steden in 43 landen, waaronder Nederland. In die periode was het wereldwijd ongeveer 1 graden Celsius warmer. Dat is lager dan de 1,5 – 2 graden Celsius opwarming die is vastgelegd in het Akkoord van Parijs. Het zou dus kunnen dat het aantal hittedoden door klimaatverandering in de toekomst verder toeneemt.

Wie voerde het onderzoek uit?

Het onderzoek is uitgevoerd door het Multi-Country Multi-City Collaborative Research Netwerk MCC. Dit is een internationaal netwerk van milieu-epidemiologen dat de verhouding onderzoekt tussen klimaat en gezondheid. Het RIVM is namens Nederland betrokken bij dit netwerk. Het hele onderzoek vind je in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.