NK Tegelwippen: 1,5 miljoen tegels gewipt

Gepubliceerd 6 oktober 2021

Het NK Tegelwippen zit erop. Een half jaar lang hebben 81 gemeenten gestreden met elkaar: wie haalt de meeste tegels uit de stad en vervangt ze door groen? Gemeente Rucphen gaat ervandoor met de hoofdprijs. Met 989 gewipte tegels per 1000 inwoners wint de gemeente De Gouden Tegel.

Fotograaf: Tineke Dijkstra

1,5 miljoen

De ludieke campagne stimuleert gemeenten te vergroenen, en dat is gelukt. In totaal wipten Nederlanders ruim 1,5 miljoen tegels en werd 14 hectare vergroend. Omgerekend zijn dat ongeveer 28 voetbalvelden. De gemeente Den Haag verving effectief de meeste tegels door groen, in totaal 201.334, en wint daarmee De Gouden Schep.

Ga voor groen

Met de hevige wateroverlast in Limburg nog vers in het geheugen is een klimaatbestendiger Nederland belangrijk. Het NK Tegelwippen focust op het vergroenen van voor- en achtertuinen. Nederlandse tuinen bestrijken samen ruim 6600 hectare grond, waarvan 60 procent is betegeld. Een groene tuin zorgt voor minder wateroverlast, biedt koelte als de temperatuur stijgt én houdt water vast in drogere tijden.

Positieve reacties

Barbara Visser, demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat, is blij met het succes. “Dank aan al die Nederlanders die het afgelopen halfjaar hun tegels hebben verruild voor groen. Daarmee maken we Nederland groener en klimaatbestendiger. Er zijn meer dan 1,5 miljoen tegels gewipt. Dat is echt een prachtig resultaat! (…) En voor de andere deelnemers of mensen die ook hun tuin willen vergroenen: volgend jaar een nieuwe ronde met nieuwe kansen tijdens het NK Tegelwippen 2022.”

Publiekslieveling

Naast De Gouden Tegel en De Gouden Schep reikte de organisatie van het NK Tegelwippen ook de Publiekswipper-prijs uit. Jorg uit Utrecht mag zichzelf Publiekswipper van 2021 noemen. Bekijk in de video op de website NK Tegelwippen hoe de gemeenten Rucphen en Den Haag werden verrast.

Meer activiteiten

Het NK Tegelwippen maakt deel uit van een reeks activiteiten die de komende twee jaar plaatsvinden, met als doel het vergroenen van tuinen. Aangesloten organisaties zijn onder andere: Amsterdam Rainproof, Rotterdams WeerWoord, Stichting Steenbreek, Tuinbranche Nederland, IVN, Samen Klimaatbestendig, vereniging GDO (Gemeenten voor Duurzame Ontwikkeling), Ons Water, Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners, NL Greenlabel en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.


Meer informatie