Steenbreektrofee voor Steenbreekvirus Harderwijk en ikgroenhet Parkstad Limburg

Gepubliceerd 24 september 2021

Dit jaar hebben Steenbreekvirus Harderwijk en ikgroenhet Parkstad Limburg de Steenbreektrofee gewonnen. Op woensdag 22 september tijdens de Vakbeurs Openbare Ruimte in Utrecht kreeg Steenbreekvirus Harderwijk de trofee in de categorie Burgerinitiatieven. Ikgroenhet Parkstad Limburg won in de categorie Professionals. De aanmoedigingsprijs ging naar De Laarhorst Vergroend Arnhem.

Van de 29 inzendingen werden er 7 projecten genomineerd. Volgens juryvoorzitter Margot Ribberink was samenwerking met andere partijen bij alle projecten heel belangrijk. En alle projecten droegen bij aan klimaatadaptatie, biodiversiteit en leefbaarheid.

Foto: Inia Ritsers (ikgroenhet Parkstad) en Ingrid Klooster (Steenbreek virus Harderwijk) | Fotograaf: Sjon.nl

Steenbreekvirus Harderwijk

Bewoonster Ingrid Klooster begon met het project Steenbreekvirus Harderwijk na een succesvol bomenproject van de gemeente en een geveltuintjesproject in het centrum. De aanleg van de geveltuinen zorgde voor positief contact tussen bewoners tijdens de coronacrisis. Dit inspireerde Ingrid Klooster om mensen uit de straat te helpen hun tuin te vergroenen. Haar initiatief breidde zich eerst uit naar omliggende straten en toen naar de hele buurt.

Ikgroenhet Parkstad Limburg

Ikgroenhet Parkstad Limburg is een meerjarenproject dat op buurtniveau bewoners stimuleert om met ideeën te komen om de eigen voortuin of de openbare ruimte te vergroenen. Organisatie en bewoners maken daarna samen een ontwerp op maat dat tijdens een tuinfestivaldag wordt uitgevoerd. Het doel van dit project is om contact en samenwerking te stimuleren tussen bewoners, en tussen bewoners en professionals.

Aanmoedigingsprijs

De aanmoedigingsprijs is voor De Laarhorst Vergroend Arnhem. Basisschool De Laarhorst heeft haar terrein de afgelopen jaren vergroend tijdens korte acties en een klusdag. Tegels zijn verwijderd en vervangen door groen. En bij de entree heeft de school vogelhuisjes, plantenbakken en zitstammen geplaatst. Natuureducatie maakt ook deel uit van het onderwijsprogramma van De Laarhorst.


Meer informatie